TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-02-13 - Rywalizacja na garnki, patelnie i kunszt kulinarny

Dwa krakowskie hotele - Radisson Blu oraz Park Inn zorganizowały w lutym konkurs kucharski, czyli wielką rywalizację na garnki, patelnie i kunszt kulinarny. Co ciekawe to prawdopodobnie pierwszy taki łączony konkurs w rodzimym hotelarstwie.

reklama


Młodzi kucharze z krakowskich hoteli - Park Inn by Radisson i Radisson Blu musieli wykazać się nie tylko talentem kulinarnym ale ponad wszystko kreatywnością w łączeniu smaków i podstawami zarządzania. Zgodnie z zasadami konkursu typu "black box" żaden z ośmiu uczestników nie znał wcześniej tematu i dopiero tuż przed rozpoczęciem gotowania młodzi kucharze dowiedzieli się jakie produkty są do dyspozycji. Wybrali te, które chcieliby wykorzystać i przystąpili do dzieła. Każdy miał za zadanie przygotowanie dania, określenie kosztu zużytych produktów oraz zaproponowanie ceny potrawy w menu. Czteroosobowe jury oceniło również dobór składników, smak potrawy i estetykę podania.

- Wiemy, że mamy doskonały zespół. Jednak naszym zdaniem nic nie mobilizuje młodych ludzi tak bardzo jak zdrowa rywalizacja oraz chęć zaimponowania kolegom i przełożonym. To dla nich możliwość zaprezentowania swoich umiejętności w samodzielnej pracy - od koncepcji dania, aż po etap jego zaprezentowania w menu - mówi Miłosz Kowalski, Zastępca Szefa Kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków.

Konkurs dodatkowo prezentował kreatywność zawodników, wyczucie w łączeniu różnych smaków i ich samodzielność w kuchni. Obydwa hotele zgodnie zapowiadają organizację kolejnych, podobnych zawodów.

W konkursie wzięli udział:
Krzysztof Paos - I miejsce
Artur Garga - II miejsce
Marcin Nemś - III miejsce
oraz równie wspaniali: Dorota Cagiel, Grzegorz Dziobek, Krzysztof Żak, Kamil Koczwara, Edwin Ruciński.

Ich kunszt kulinarny oceniali:
Arkadiusz Ślusarenko - Szef Kuchni hotelu Park Inn by Radisson
Stanisław Bobowski - Szef Kuchni hotelu Radisson Blu Kraków
Miłosz Kowalski - Zastępca Szefa Kuchni hotelu Radisson Blu Kraków
Nino D. Rosenlund - Dyrektor Generalny hotelu Radisson Blu Kraków



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com