TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2014-10-21 - Pizza napoletana zostanie wpisana na listÄ™ UNESCO?

Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw w Europie. W związku z tym w wielu krajach dochodzi do plagi oszustw związanych z jej przygotowaniem. Kucharze często na prośbę właścicieli restauracji wykorzystują tańsze odpowiedniki oryginalnych produktów.

reklama


W związku z tym rolnicy ze związku Coldiretti zwraca uwagę na pizzę neapolitańską, która najczęściej jest podrabiana. Zdaniem neapolitańskich rolników ten rodzaj pizzy uznawany jest za tradycyjny przysmak spod Wezuwiusza. Zgodnie z tradycją składniki do przygotowania pizzy powinny pochodzić z okolic Neapolu. Niestety aktualnie restauratorzy sprowadzają składniki do pizzy neapolitańskiej z całego świata, kierując się wyłącznie ceną.

Związek rolników aktualnie prowadzi kampanię, która ma na celu wpisanie sztuki jej wytwarzania na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości, za którą odpowiada UNESCO. Pomysł popierają też piazzaioli, którzy zajmują się pieczeniem pizzy.

"Cho­dzi o to, aby za­gwa­ran­to­wać że pizza byÅ‚a przy­go­to­wy­wa­na wy­Å‚Ä…cz­nie z pro­duk­tów kra­jo­we­go rol­nic­twa. Ich zda­niem trze­ba sta­now­czo wal­czyć z miÄ™­dzy­na­ro­do­wym pi­rac­twem w pro­duk­cji żyw­no­Å›ci. Teraz celem jest za­pew­nie­nie jej miÄ™­dzy­na­ro­do­we­go uzna­nia w ob­li­czu coraz po­wszech­niej­sze­go przy­wÅ‚asz­cza­nia sobie praw do tego przy­sma­ku. Za plagÄ™ uważa siÄ™ uży­wa­nie do pizzy go­to­wych prze­my­sÅ‚o­wych pół­pro­duk­tów mlecz­nych za­miast ory­gi­nal­nej moz­za­rel­li z Kam­pa­nii. Spro­wa­dza­ne sÄ… one czÄ™­sto z Eu­ro­py Wschod­niej. Do tego do­cho­dzÄ… chiÅ„­skie po­mi­do­ry, oliwa z pół­noc­nej Afry­ki lub Hisz­pa­nii, mÄ…ka z Fran­cji, Nie­miec i Ukra­iny Pizza to sym­bol na­szej toż­sa­mo­Å›ci." - mówiÄ… zwolennicy caÅ‚ej akcji.

CzÅ‚onkowie Col­di­ret­ti zaznaczyli, że pizza z Ne­apo­lu zo­sta­Å‚a w 2010 roku uzna­na przez UniÄ™ Eu­ro­pej­skÄ… za tra­dy­cyj­ny spe­cjaÅ‚ chro­nio­ny jej gwa­ran­cja­mi.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com