TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw w Europie. W związku z tym w wielu krajach dochodzi do plagi oszustw związanych z jej przygotowaniem. Kucharze często na prośbę właścicieli restauracji wykorzystują tańsze odpowiedniki oryginalnych produktów.
reklama
W związku z tym rolnicy ze związku Coldiretti zwraca uwagę na pizzę neapolitańską, która najczęściej jest podrabiana. Zdaniem neapolitańskich rolników ten rodzaj pizzy uznawany jest za tradycyjny przysmak spod Wezuwiusza. Zgodnie z tradycją składniki do przygotowania pizzy powinny pochodzić z okolic Neapolu. Niestety aktualnie restauratorzy sprowadzają składniki do pizzy neapolitańskiej z całego świata, kierując się wyłącznie ceną.
Związek rolników aktualnie prowadzi kampanię, która ma na celu wpisanie sztuki jej wytwarzania na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości, za którą odpowiada UNESCO. Pomysł popierają też piazzaioli, którzy zajmują się pieczeniem pizzy.
"Chodzi o to, aby zagwarantować że pizza była przygotowywana wyłącznie z produktów krajowego rolnictwa. Ich zdaniem trzeba stanowczo walczyć z międzynarodowym piractwem w produkcji żywności. Teraz celem jest zapewnienie jej międzynarodowego uznania w obliczu coraz powszechniejszego przywłaszczania sobie praw do tego przysmaku. Za plagę uważa się używanie do pizzy gotowych przemysłowych półproduktów mlecznych zamiast oryginalnej mozzarelli z Kampanii. Sprowadzane są one często z Europy Wschodniej. Do tego dochodzą chińskie pomidory, oliwa z północnej Afryki lub Hiszpanii, mąka z Francji, Niemiec i Ukrainy Pizza to symbol naszej tożsamości." - mówią zwolennicy całej akcji.
Członkowie Coldiretti zaznaczyli, że pizza z Neapolu została w 2010 roku uznana przez Unię Europejską za tradycyjny specjał chroniony jej gwarancjami.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami