TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Kulinaria to ogół zagadnień związanych z potrawami (głównie potrzebne produkty i sposoby przygotowania). Sztuka kulinarna to zdecydowanie coś więcej. Przygotowanie na pozór zwyczajnego deseru nie rzadko wymaga zachodu. Bowiem są tacy, którzy nie zadowolą się niczym innym jak wysublimowanym smakiem w niecodziennej oprawie.
reklama
Do prawdziwych bestsellerów deserowych zalicza się The Fortress Aquamarine. Wyszczególniony w rankingu światowych słodkości na miejscu pierwszym. Ten wyceniony na 14,500 dolarów przysmak, powstał w Wine3 Fortress, Galle, na Sri Lance. Inspiracją dla jego twórcy był drink Bombay Sapphire Martini. Na pewno wielu z nas zastanawia skąd tak wygórowana cena deseru? Wszystko za sprawą 80-karatowego klejnotu - akwamarynu, który zdobi górną powłokę czekolady. Dotychczas nikt nie zasmakował rarytasu.
Na pozycji drugiej uplasował się Brown Extraordinaire with Saint Louis, New Jersey. Bazą są kruche ciasteczka, dodatkiem porto Quinta do Noval, którym należy przepijać każdy kęs.
Na 1000 dolarów wyceniony został Golden Opulence Sundae, który zajął zaszczytne trzecie miejsce. W Księdze Rekordów Guinessa widnieje jako najdroższe lody z owocami i bitą śmietaną. Nie sposób przejść obojętnie obok 23-karatowego jadalnego złotego liścia, który zostawia pył na ustach.
Na specjalne okazje, czy też życzenie SuÅ‚tana przygotowywany jest The Sultan’s Golden Cake, z IstambuÅ‚u. Samo przygotowanie dzieÅ‚a zajmuje 72 godziny. SpecjaÅ‚ najeżony jest morelami, pigwami, gruszkami i figami, który obowiÄ…zkowe muszÄ… zażyć wczeÅ›niej dwuletniej kÄ…pieli w jamajskim rumie. CaÅ‚ość podaje siÄ™ w rÄ™cznie wykonanym srebrnym pudeÅ‚ku opieczÄ™towanym plombÄ…. Przysmak zajÄ…Å‚ w rankingu miejsce czwarte.
Na piÄ…tym miejscu wÅ›ród najdroższych deserów Å›wiata znalazÅ‚ siÄ™ The Domes’s Trufle Ice z Bangkoku. Po raz pierwszy wykonany zostaÅ‚ przez 6 szefów kuchni. To nic innego jak truflowe lody przekÅ‚adane żelem i czekoladÄ… Manjaree. Nie byÅ‚o by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie dopeÅ‚nienie, które stanowi szlachetny koniak Moyet Tres Vieille Grande Champagne No. 7, wyprodukowany zaledwie w 1300 egzemplarzach na caÅ‚ym Å›wiecie.
The Madeline Trufle to nazwa deseru przyrządzonego w Knipschildt Chocolatier, Norwalk, Conn. Koszt tego truflowego smakołyku to 6 000 dolarów za funt.
Entre-błaganie, deser przygotowany przez jednego z najbardziej ekstrawaganckich francuskich cukierników możliwy jest do degustacji na zamówienie, tylko w 2 cukierniach mistrza, w Paryżu.
Wyobraźmy sobie kompozycję deseru, którego bazę stanowi krem kawowy otoczony migdałami i marcepanem spoczywający pod mleczno - czekoladową polewą. Tak nazywa się smakołyk z pozycji ósmej - King-size Imperial Torte. Legenda głosi, że po raz pierwszy został stworzony, aby oddać honor władcy Franciszkowi Józefowi I na otwarcie Hotelu Imperial w 1873 roku.
Valrhona Chocolate Shpere, Al. Mahara z Dubaju to iście malinowo-czekoladowa uczta oprawiona w specjalnym drewnianym pudełeczku.
PrawdziwÄ… ekstrawagancjÄ… jest Warm Golden Plum Soufflé z Wielkiej Brytanii, którego podanie nie może trwać dÅ‚użej, niż minutÄ™, z uwagi na jego niepowtarzalny smak i konsystencjÄ™. Ten przepis z 35 - letniÄ… tradycjÄ… zapoczÄ…tkowaÅ‚ szef kuchni Michel Roux wraz z synem Alainem.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami