TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
2014-11-27 - Konkurs Ale Pasztet! zakończony
W Zamku Kliczków po raz czwarty odbył się festiwal kulinarny Ale Pasztet!. Podczas konkursu obecni byli m.in. Piotr Bikont, Agnieszka Buch, Sylwia Biały i Tomasz Welter. Impreza trwała dwa dni - 23 i 24 listopada.
reklama
W niedzielę, 23.11, odbyła się konferencja prasowa dotycząca festiwalu a także książki kucharskiej Za stołem w Kliczkowie i Gotuj jak Top Chef.
Jury konkursu dla profesjonalistów przewodniczył Henryk Pasternak, a gremium uzupełniali: Krzysztof Gawlik, Tomasz Górski, Bartosz Heba, Karol Kuc i Leszek Makulski.
W konkursie najwyższe miejsca zajęli:
- Hotel Copernicus - Marcin Gruszka, Kamil Werewka
- Hotel Grand SAL - Krzysztof Sikora, Piotr Krawczyk
- JGA Group Rafał Wojtasik, Piotr Benedyk
Jury konkursu dla uczniów ponownie przewodniczył Henryk Pasternak. Ponadto w skład grupy weszli: Tomasz Przybyłowski, Artur Dziegański, Łukasz Satława i Sebastian Uchman.
Wśród uczniów najlepsze miejsca zajmowali:
- Zespół Szkół Gastronomicznych Wrocław - Karolina Gawron - kapitan drużyny, Emil Ciuła
- Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych Bolesławiec - Wioleta Sula - kapitan drużyny, Krzysztof Ozga
- Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa Tomasz Łuniewski kapitan drużyny, Jakub Włodarski
W konkursach amatorskich padły następujące rozstrzygnięcia:
W kategorii Nalewki komisja postanowiła nagrodzić następujące osoby:
- miejsce - Marian Kutasiewicz - Nalewka aroniówka
- miejsce - Emilia Kupis - Nalewka Kasztelana
- miejsce - Rada Sołecka Wsi Wilkowisko Sołtysówka - Nalewka z czarnych porzeczek
W kategorii Pasztety komisja postanowiła nagrodzić następujące osoby:
- miejsce - Edyta Mrozek - Pasztet z dzika
- miejsce - Agata Parfianowicz - Pasztet z dziczyzny z pistacjami i żurawinowym chutneyem;
- miejsce - Renata Staniak - Pasztet z królika
W kategorii Zapiekanki i pieczenie nagrodzono następujące osoby:
- miejsce - Agata Parfianowicz - Quiche z pieczonymi grzybami leśnymi i pieczoną dynią
- miejsce - Waldemar Bąk - Udziec Przewoski z rydzami i sosem borówkowym
- miejsce - Helena Gdela - Grzybowa pieczeń w kruchym cieście
Po dokonaniu oceny dań zgłoszonych do konkursu kulinarnego dla amatorów w kategorii dania jednogarnkowe komisja nagrodziła:
- miejsce - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Iłowa - Przysmak myśliwego
- miejsce - Sołtys Staniak Renata i Rada Sołecka Sołectwo Sanice - Dziki gulasz z kiszonymi rydzami
- miejsce - Alicja Wyszyńska - Kociołek z dziczyzną i rydzami z dodatkiem topinamburu
Wróć do strony głównej
Pełna wersja
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami