TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-10-22 - Kto zwyciężył konkurs kulinarny Primerba Cup 2012

Sebastian Kornacki oraz Michał Trukawka z hotelu The Westin Warsaw wygrali prestiżowy konkurs kulinarny Primerba Cup 2012. Zaproponowane przez nich małże św. Jakuba w trzech odsłonach oraz pierś z gęsi bezapelacyjnie zawładnęły podniebieniami jury.

reklama


8 patelni, 9 garnków, blaszki, miski, łyżki, cyrkulatory sous vide to tylko część sprzętu, który posłużył Sebastianowi Kornackiemu i Michałowi Trukawce do przygotowania zwycięskich dań w prestiżowym konkursie kulinarnym Primerba Cup 2012.

Menu, które dało prymat mistrzom kuchni z hotelu Westin Warsaw to m.in. trio przegrzebków serwowane na przystawkę oraz pierś z gęsi przygotowana metodą sous vide, podawana z puree z pietruszki i tymianku, smażone foie gras z brandy i solą lawendową, ravioli z soczewicy, młode warzywa, mus z moreli i żubrówki oraz sos z czerwonego wina.

Dania konkursowe zgodnie z zasadami musiały zostać przygotowane z wykorzystaniem: przegrzebków, grzybów portabello, szalotki, bok choy lub kalafiora oraz piersi z gęsi, suszonych moreli, foie gras i soczewicy. Jak wspomina Sebastian Kornacki: "Przy kreacji naszych dań musieliśmy skorzystać z zastanej bazy produktów jednak, aby stworzyć coś wyjątkowego, kierowaliśmy się nowatorskim podejściem, aby wykreować niepowtarzalną strukturę i ciekawy smak dań. Muszę przyznać, że nasze menu było naprawdę skomplikowane i wciąż nie wierzę, że udało nam się to wszystko przygotować w regulaminowym czasie 1 godz. i 45 min."

Rywalizacja w konkursie Primerba Cup jest ogromna. Do finału trafiło 9 profesjonalnych zespołów wyłonionych podczas wcześniejszych, wieloetapowych eliminacji.

Na co dzień kreacji Sebastiana i Michała można spróbować w restauracji Fusion w hotelu Westin Warsaw, gdzie zabierają swoich gości w nietypową podróż kulinarną dookoła świata.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com