TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Płace w gastronomii nie należą do najwyższych. Branża ta (poza stanowiskami specjalistycznymi) charakteryzuje się sporą rotacją kadr i różnym zadowoleniem z pracy. Jednak dziś dla większości osób liczy się przede wszystkim wynagrodzenie.
reklama
Poniżej tabela prezentująca podstawowe stanowiska pracy w gastronomii wraz z ich płacami na rękę. Podane są trzy kwoty - nie średnie, ale mediana i kwota od której zaczyna się 25% najgorzej i najlepiej zarabiających. Jest to lepszy rozkład niż podanie średnich, bo przy dużych rozpiętościach płac, średnia nie daje prawidłowego widoku.
Stanowisko (ilość ankiet) | 25% zarabia poniżej kwota netto | mediana kwota netto | 25% zarabia powyżej kwota netto |
kelner(475) | 988 | 1166 | 1460 |
barman(256) | 991 | 1184 | 1606 |
cukiernik(121) | 1110 | 1460 | 2160 |
stewardessa/steward (lotnictwo pasażerskie) (33) | 2304 | 2911 | 3756 |
piekarz(176) | 1110 | 1387 | 1818 |
pracownik gastronomii(102) | 988 | 1120 | 1402 |
pomocnik kucharza(56) | 1037 | 1123 | 1453 |
kucharz(677) | 1065 | 1441 | 1872 |
szef kuchni(250) | 1502 | 2430 | 3337 |
kierownik/Menedżer restauracji(622) | 1800 | 2520 | 3692 |
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami