TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-03-20 - Ile zarabia się w gastronomii?

Płace w gastronomii nie należą do najwyższych. Branża ta (poza stanowiskami specjalistycznymi) charakteryzuje się sporą rotacją kadr i różnym zadowoleniem z pracy. Jednak dziś dla większości osób liczy się przede wszystkim wynagrodzenie.

reklama


Poniżej tabela prezentująca podstawowe stanowiska pracy w gastronomii wraz z ich płacami na rękę. Podane są trzy kwoty - nie średnie, ale mediana i kwota od której zaczyna się 25% najgorzej i najlepiej zarabiających. Jest to lepszy rozkład niż podanie średnich, bo przy dużych rozpiętościach płac, średnia nie daje prawidłowego widoku.

Stanowisko
(ilość ankiet)
25% zarabia poniżej
kwota netto
mediana
kwota netto
25% zarabia powyżej
kwota netto
kelner(475)98811661460
barman(256)99111841606
cukiernik(121)111014602160
stewardessa/steward (lotnictwo pasażerskie) (33)230429113756
piekarz(176)111013871818
pracownik gastronomii(102)98811201402
pomocnik kucharza(56)103711231453
kucharz(677)106514411872
szef kuchni(250)150224303337
kierownik/Menedżer restauracji(622)180025203692


Jak pokazują wyniki różnice w zarobkach w poszczególnych zawodach w niższych stanowiskach w gastronomii są niewielkie. W zależności od stanowiska mediana waha się w granicach 1100-1500zł netto, poza szefem kuchni i menedżerem restauracji, których mediana zarobków to około 2500 zł netto. Najniższe zarobki osiągają barmani i kelnerzy, aczkolwiek tutaj trzeba przyjąć jedną poprawkę - napiwki, niekiedy równające się wysokości miesięcznego wynagrodzenia. Ten kto liczył na wysokie zarobki szefów kuchni, na pewno się zdziwił - wszystko zależy od statusu restauracji.

Wyniki opublikowanego zestawienia pochodzą z ogólnopolskiego badania Moja Płaca prowadzonego przez firmę Sedlak&Sedlak.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com