TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Włoskie ministerstwo zdrowia przedstawiło wyniki raportu dotyczącego jakości żywności produkowanej w kraju. Okazuje się, że skrupulatne kontrole, których w zeszłym roku było 800 tysięcy, pozwalają skutecznie wyeliminować napływ taniej, wątpliwej jakościowo żywności z zagranicy. Dotyczy to przede wszystkim krajów spoza UE.
reklama
Ubiegłoroczne kontrole wykazały nieprawidłowości w 9,5 proc. barów, restauracji oraz zakładów produkcyjnych i placówek handlowych. Inspekcje prowadzono pod kątem stanu higienicznego na wszystkich etapach produkcji i sprzedaży. Badano także zawartość antybiotyków i substancji chemicznych w jedzeniu.
Co ciekawe liczba kontroli przeprowadzanych we Włoszech jest dwa razy wyższa od tej wymaganej w Unii Europejskiej. Dzięki temu liczba oszustw w produkcji żywności i handlu systematycznie spada.
Jak wykazały badania żywność najgorszej jakości pochodzi z Chin, Indii oraz Turcji.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami