TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Zachodniopomorski sanepid postanowił skontrolować nadmorskie bary i restauracje. Co piaty lokal został ukarany.
reklama
Do głównych niedopatrzeń należał brak higieny. Kucharze nie myli rąk, w lokalach było brudno. Ponadto klientom podawano przeterminowane potrawy w brudnych naczyniach. Sześć ze skontrolowanych barów inspektorzy kazali zamknąć w trybie natychmiastowym.
W wielu kuchniach brakowało wody zdatnej do picia, siatek w oknach, które zatrzymują owady, potrawy przygotowywano na starym tłuszczu, a personel nie zachowuje podstawowych zasad higieny. Inspektorzy zwracaj uwagę, że każdego roku właściciele lokali gastronomicznych powtarzają niemal te same błędy.
Magazyny oraz lodówki, w których przechowuje się produkty są brudne i panuje w nich bałagan. Personel kuchni w jednej lodówce przechowuje surowe mięso, warzywa i owoce oraz produkty mleczne. Jak się okazuje większość lodówek nie zapewniała odpowiedniej temperatury. W pomieszczeniach, w których przechowywane były produkty spożywcze trzymano również środki czystości oraz przyrządy do sprzątania.
Od początku lipca przeprowadzono w sumie 3 tysiące kontroli i zbadano 2,5 tysiąca lokali. Kontrolerzy wystawili w sumie 300 mandatów o0raz wydali 200 decyzji administracyjnych. Co trzecie zgłoszenie o złych warunkach sanitarnych lub nieświeżym jedzeniu zostało potwierdzone.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami