TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2014-03-19 - Kawa na EuroGastro 2014

Sektor kawowy to część 18. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, które odbędą się w dniach 26-28 marca br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.

reklama


W dniach 26-27 marca podczas EuroGastro firma Apro Trade/ Akademia Kawy wraz z firmą MT Targi Polska, organizatorem targów, zorganizuje VI Olimpiadę Kawy pod patronatem Speciality Coffee Association of Europe (SCAE). Konkurs skierowany jest do młodych baristów, dla których udział w tym wydarzeniu jest okazją do podniesienia umiejętności, a także pokazania się ekspertom z branży. Przyjęto zgłoszenia 20 baristów, którzy na stałe pracują w kawiarni od przynajmniej 6 miesięcy i wcześniej nie brali udziału w Polskich Mistrzostwach Baristów ani Olimpiadzie Kawy.

Konkurs będzie się składać z czterech konkurencji. 26 marca odbędą się dwie pierwsze, tj. "Caffe Latte i macchiato art", a następnie "Irish Coffee". Zadanie polegać będzie na przygotowaniu dwóch identycznych kaw cappuccino oraz espresso macchiato w ciągu maksymalnie sześć minut. Jurorzy oceniać będą poprawność zaparzania espresso, spieniania mleka, wygląd i trudność wzoru oraz jego powtarzalność. Z kolei w "Irish Coffee" należy również w czasie sześciu minut przygotować i zaserwować dwie Irish Coffee poprawne pod względem wyglądu, temperatury napoju i smaku.

Kolejny dzień zmagań baristów obejmie dwie następne konkurencje: "Espresso na czas" oraz "Cup tasting". W pierwszym zadaniu w czasie sześciu minut należy przygotować i zaserwować jak najwięcej poprawnych espresso. Przy ocenie będzie brana pod uwagę poprawność przygotowania kaw i ich wygląd, przy określonych minimalnych i maksymalnych objętościach oraz czasie ekstrakcji. W ostatniej konkurencji uczestnicy będą musieli z sześciu zestawów składających się z trzech filiżanek wybrać tę, w której podana jest inna kawa niż w pozostałych dwóch. Dla każdej osoby przewidziane są identyczne kombinacje kaw, a wyboru należy dokonać w czasie sześciu minut.

Organizatorzy zapewniają uczestnikom następujące akcesoria: dwukolbowy ekspres ciśnieniowy, młynki, tamper, dobijak, filiżanki do cappuccino i espresso, a także kawę, mleko i lodówkę. Zawodnicy muszą we własnym zakresie zapewnić sobie odpowiednie szkło do Irish Coffee, podgrzewacz, whisky, cukier, śmietanę i alternatywny zaparzacz do kawy. Dodatkowo można mieć własną kawę, mleko, blender, młynek i inne akcesoria.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com