TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
15 barmanów z całego świata wytypowanych w trakcie krajowych eliminacji zmierzyło się ze sobą w ubiegłym tygodniu podczas konkursu organizowanego już po raz czwarty przez Tahona Society.
reklama
Ich zadaniem było przygotowanie najlepszego koktajlu na bazie tequili Olmeca. Konkurs odbywał się w zaiste międzynarodowym towarzystwie. Wśród przedstawicieli 11 krajów, w tym: Wielkiej Brytanii, Rosji czy RPA znalazło się również miejsce dla Polaka - Karola Bobińskiego z Warszawy. Zwycięzcą został Meksykanin - Jose Luis Leon.
Konkurs odbywający się w Meksyku, był finałem globalnego programu edukacyjnego dla barmanów Tahona Society. To przedsięwzięcie, sponsorowane przez Olmecę, którego celem jest zarażenie jak największej liczby barmanów miłością do tequili. W tym roku, program odwiedził po raz pierwszy Polskę, co zapewniło naszemu krajowi miejsce w finale.
Uczestnicy mieli cały tydzień na odkrycie wszystkich sekretów tequili pod okiem najlepszych specjalistów. Zwiedzili też tequila Valley i los Altos w regionie Jalisco, które jest najważniejszym spośród 5 regionów, w których wytwarza się tequilę. Konkurs po raz pierwszy odbył się bez Henry’ego Besanta, jednego z założycieli Tahona Society oraz współtwórcy tequili Olmeca Altos.
Wtym roku przebieg konkursu nadzorował pilnie Jesus Hernandez, jeden z najbardziej respektowanych i szanowanych maestros tequileros w Meksyku, mistrz destylacji Olmeca, który brał udział w procesie tworzenia Olmeca Altos.
W konkursowym jury znaleźli się Julio Bermejo, twórca Tommy’s Margarity, jednej z najpopularniejszej współczesnej wariacji tego klasycznego koktajlu, Heinz Kaiser, zwycięzca ubiegłorocznego konkursu i doświadczony barman z Austrii, Charles Joly, reprezentant baru Aviary w Chicago i laureat konkursu w 2011 roku oraz Jane Ryan, redaktor działu barów portalu diffordsguide.com.
Nagrodą dla tegorocznego zwycięzcy - Meksykanina Jose Luisa Leona, reprezentującego bar Limantour w Mexico City, będzie wyjazd do Nowego Jorku i Chicago, gdzie spotka się z najlepszymi barmanami ze USA i odbędzie szkolenie pod ich okiem.
"To najważniejsza chwila w mojej karierze zawodowej. Wciąż nie mogę uwierzyć, że zwyciężyłem" - skomentował swoje zwycięstwo Jose Luis.
"Kompetencje Jose Luisa są niezwykłe. Obserwując jego znajomość sztuki barmańskiej trudno uwierzyć, że nigdy nie pracował za granicą. To samouk, który kształcił się czytając o zagranicznych barmanach i oglądając filmy z ich udziałem. To naprawdę niesamowite" - podsumował Steffin Oghene, Globalny Konsultant Olmeca ds. Marki.
Kolejna edycja przedsięwzięcia została zakończona, a barmani ruszą w świat pokazać umiejętności, które zdobyli w Meksyku. Kto wykazał się największą pomysłowością i jakie drinki zasłużyły zdaniem jury na wyróżnienie?
1 NAGRODA - JOSE LUIS LEON, LIMANTOUR, MEKSYK
ZUPA MAMY
Kieliszek: szklana miska do zupy
Dekoracja: kwiatki i listki kolendry
Składniki:
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami