TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-06-20 - Podrabiane trufle trafiły na stół

Trufla należy do najdroższych i najbardziej poszukiwanych grzybów. Kluczem do ogromnego zainteresowania truflą jest właśnie trudność w jej znalezieniu. Okazuje się, że aby przyrządzić na pozór oryginalne danie z trufli wcale nie potrzebujemy głowić się nad pozyskaniem tego rzadkiego okazu grzyba. Trzeba jednak posiadać sporo gotówki, bo firmy specjalizujące się w podrabianiu trufli każą sobie słono płacić.

reklama


Na ślad przestępców wpadł włoski oddział karabinierów do spraw walki z oszustami w handlu żywnością. W laboratoriach firm zajmujących się podrabianiem trufli znaleziono ponad 300 kilogramów tego rarytasu. Grzyby były zafoliowane i gotowe do wysyłki, niektóre miały polecieć aż do Ameryki Południowej.

Przepis na podrabianą truflę nie jest trudny, ale wymaga zaangażowania. W pierwszej kolejności potrzebna nam będzie baza, najlepiej jakiś egzotyczny grzyb, który jeśli nie wyglądem to nadrobi egzotycznym pochodzeniem. Najlepiej w tym względzie sprawdzają się ponoć grzyby z Afryki. W laboratorium wystarczy nadać naszym produktom charakterystycznego aromatu, delikatnie skropić olejkiem. Jeśli trud się opłaci, jesteśmy w stanie zgarnąć od 180 do nawet 700 euro za kilogram.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com