TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-09-17 - III Śląski Turniej Kulinarny za nami

W miniony weekend, w dniach 14-16 września w Opolu odbył się III Śląski Turniej Kulinarny. Na osoby, które wzięły udział w przedsięwzięciu czekały nie lada atrakcje, nie tylko kulinarne.

reklama


Motywem przewodnim turnieju było hasło "Kuchnia Śląska, kuchnia kresowa - współistnienie". Uczestnicy mogli wziąć udział w licznych turniejach kulinarnych. O tytuły najlepszych walczyli nie tylko zawodowcy ale i kucharze amatorzy oraz szkoły gastronomiczne. Przygotowane dania kuchni regionalnej oceniało specjalnie wytypowane jury.

W konkursie profesjonalistów udział wzięło 12 restauracji z terenu województwa opolskiego:

1.Restauracja Szara Willa z Opola
2.Restauracja Venezia z Opola
3.Restauracja Hotelu Mercure z Opola
4.Restauracja Villa Park z Opola
5.Restauracja Del Vilaggio z Izbicka
6.Restauracja Debiut hotelu Festival z Opola
7.Restauracja 3 Życzenia z Brzegu
8.Restauracja Złoty Róg z Wawelna
9.Restauracja Opolska Strzecha z Opola
10.Restauracja Ali Baba z Opola
11.Restauracja Nad Stawem z Bogacicy
12.Restauracja Spichlerz Raszowa z Raszowa

I miejsce - Tytuł Mistrza Śląskich Smaków 2012 oraz puchar Złoty Kwyrlok przyznano restauracji Venezia z Opola. Miejsce II - Puchar Srebrny Kwyrlok otrzymała restauracja Szara Willa z Opola. Na pozycji trzeciej uplasowała się - restauracja Debiut z hotelu Festival

Przyznano też trzy wyróżnienia dla: restauracji hotelu Mercure z Opola, restauracji Spichlerz Raszowa z Raszowa oraz restauracji Villa Park z Opola.

III Śląski Turniej Kulinarny to doskonała okazja, by wypromować produkty lokalnej gastronomii województwa opolskiego, które region otrzymał w spadku po minionych pokoleniach, a które przez wieki określały odrębność Śląska Opolskiego będąc jednocześnie swoistym tyglem mieszającym kultury; Polską, Czeską i Niemiecką.

Dbanie o dziedzictwo kulturalne w tym dziedzictwo kulinarne jest szansą na dalszy rozwój gospodarczy regionu którego stolicą jest Opole. Stolicą która musi być wizytówką dziedzictwa kulturalnego całego województwa.

III Śląski Turniej Kulinarny ma na celu prezentację tradycyjnych dań ze śląskim rodowodem i przybliżenie tradycji i kultury śląskiej kultywowanej w regionie Opolszczyzny. Ważnym też elementem jest promocja dań regionalnych wśród restauratorów, hotelarzy i właścicieli gospodarstw agroturystycznych.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com