TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-09-05 - Nowości kulinarne na pokładach Finnair

Pasażerowie klasy biznes fiÅ„skich linii lotniczych Finnair już od wrzeÅ›nia bÄ™dÄ… mogli zapoznać siÄ™ z nowym menu, które stworzyli dwaj znani fiÅ„scy szefowie kuchni Pekka Terävä i Tomi Björck. Nowe potrawy zostanÄ… zaprezentowane 19 wrzeÅ›nia pasażerom lecÄ…cym Finnairem do Japonii i wprowadzane stopniowo w październiku i listopadzie na wszystkich rejsach do Ameryki Północnej, Korei, Indii, Singapuru i Chin.

reklama


"PosiÅ‚ek serwowany w samolocie jest istotnÄ… częściÄ… zarówno podróży jak i wizerunku linii lotniczej" mówi Anssi Komulainen, wiceprezes Finnair d.s. ObsÅ‚ugi Klienta. "Tym, co wyróżnia PekkÄ™ i Tomiego spoÅ›ród innych szefów kuchni, jest ich styl, kreatywność i oryginalność. Pekka Terävä wykorzystuje skÅ‚adniki z dalekiej Północy, które naturalnie pasujÄ… do wizerunku Finnaira. Tomi Björck i jego wizja kuchni azjatyckiej wspiera nasze plany rozwoju na Dalekim Wschodzie".

"WierzÄ™, że nowe potrawy zachwycÄ… naszych pasażerów i przyczyniÄ… siÄ™ do spopularyzowania fiÅ„skiej kuchni i tradycji na caÅ‚ym Å›wiecie", mówi Maarit Keränen, szefowa DziaÅ‚u Rozwoju. W karcie nie zabraknie fiÅ„skich przysmaków takich jak stek z renifera z grzybowym puree, zapiekanymi ziemniakami i organicznym jÄ™czmieniem.

"Moje potrawy sÄ… inspirowane fiÅ„skÄ… przyrodÄ… i oparte na Å›wieżych, sezonowych produktach: warzywach, dziczyźnie i rybach"- mówi Pekka Terävä. Tomi Björck podkreÅ›la: "ChciaÅ‚em, aby moje menu odzwierciedlaÅ‚o to, co najlepsze w nowoczesnej kuchni azjatyckiej, fascynujÄ… mnie smaki Tajlandii i Japonii. PrzygotowaÅ‚em zarówno dania miÄ™sne jak i wegetariaÅ„skie, a wÅ›ród nich dyniÄ™ piżmowÄ…, japoÅ„ski makaron ramen i pikantnego Å‚ososia". UzupeÅ‚nieniem nowego menu jest karta specjalnie wyselekcjonowanych win.

Tomi Björck prowadzi dwie wielokrotnie nagradzane, inspirowane AzjÄ… restauracje w Helsinkach - Gaijin i Farang (od lutego br.) oraz Boulevard Social, specjalizujÄ…cÄ… siÄ™ w daniach kuchni Å›ródziemnomorskiej. Pekka Terävä jest szefem kuchni w nagrodzonej gwiazdkÄ… Michelin restauracji Olo, gdzie serwuje nowoczesnÄ… kuchniÄ™ skandynawskÄ…, opartÄ… na Å›wieżych i jak najmniej przetworzonych produktach.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com