TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W dniu 24 maja w Białymstoku odbędzie się druga edycja akcji gastronomicznej Noc Restauracji. W tym roku motywem przewodnim imprezy jest kuchnia regionalna.
reklama
W tym roku oprócz Białegostoku będzie można odwiedzić także lokale w Poznaniu i Gdańsku. W projekcie weźmie udział ponad 60 restauracji.
Każdy lokal gastronomiczny biorący udział w akcji będzie otwarty od godz. 19 do co najmniej 2 lub ostatniego gościa. Podczas Nocy Restauracji smakosze będą mieć do wyboru nowe dania. Tej nocy również można liczyć na rabaty cenowe. W każdym lokalu odbędzie się także pokaz kulinarny szefów kuchni. W tym roku kucharze pokażą gościom zalety produktów regionalnych. Podczas live cooking szef kuchni wykona popisowe danie oraz opowie o swoich kulinarnych inspiracjach.
W Białymstoku królować będą produkty pochodzące z Suwalszczyzny, Puszczy Białowieskiej i podlaskiego rolnictwa, czyli owoce leśne, świeże ryby słodkowodne, mięso z żubra.
"Noc Restauracji to święto gastronomii budujące modę na jakościowe kulinaria w polskich miastach. Podczas imprezy mieszkańcy miast i turyści poznają najlepszych szefów kuchni przez pryzmat ich niezwykłych, przygotowanych wyłącznie na tę okazję kreacji. W każdym lokalu można obejrzeć pokaz kulinarny i przede wszystkim zamówić dania ze specjalnego nocnego menu" - mówi Hubert Gonera, dyrektor zarządzający agencji Landbrand, pomysłodawca i organizator Nocy Restauracji.
"Wiemy, że oferta kulinarna Białegostoku jest wyjątkowa. Chcemy, żeby przekonali się o tym nie tylko mieszkańcy miasta, ale także turyści z całego kraju. Dzięki organizacji Nocy Restauracji budujemy pozytywny wizerunek stolicy Podlasia jako miejsca otwartego na turystów i gwarantującego najwyższej jakości ofertę kulinarną" - dodaje Renata Przygodzka, zastępca prezydenta Białegostoku.
Podobnie jak w 2012 roku miłośników kulinarnych z miejsca na miejsce ma wozić zabytkowy autobus Jelcz 043 tzw. "ogórek".
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami