TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Kolejna edycja Dorszowych Dni odbędzie się w Gdyni w dniach 11-14 sierpnia 2011 r. Konkurs został nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2011.
reklama
Wydarzenie ma promować sztukę kulinarną, utrwalać więzi środowiskowe, a także popularyzować kulinarne tradycje Kaszubszczyzny. W konkursie biorą udział zespoły składające się z dwóch profesjonalnych kucharzy. Zawodnicy muszą się stawić się w Hotelu Gdynia 11 sierpnia b.r. do godz. 19.00.
Głównym produktem wykorzystywanym w konkursowych daniach będzie dorsz wyłowiony na wędkę przez jednego członka zespołu kucharskiego 12 sierpnia b.r.. Po powrocie z połowu uczestnicy będą mogli zamarynować ryby w Kuchni Hotelu Gdynia, pod czujnym okiem komisji sędziowskiej.
Zawodnicy będą przygotowywać potrawy z dorsza 13 sierpnia b.r. na Bulwarze Nadmorskim w Gdyni. Gotowanie potrwać 8 godzin. O godz. 12.00 nastąpi uroczyste rozpoczęcie gotowania. Zakąska będzie się składała obowiązkowo ze śledzia bałtyckiego Wilbo. Każda ekipa otrzyma 1,5 kg śledzia bałtyckiego w oliwie. Dodatki kucharze zapewnią sobie sami. Drugie danie będzie się składało m.in. z dorsza złowionego przez samych uczestników konkursu.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami