TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2014-04-28 - Turyści pomogą polskiej gastronomii?

Dzięki coraz większej liczbie turystów odwiedzających Polskę, restauratorzy mogą liczyć na poprawę sytuacji w ich lokalach w okresie letnim.

reklama


Co roku wzrasta liczba turystów, którzy odwiedzają Polskę. Zgodnie z raportem Active Group, przeprowadzonym dla Ministerstwa Sportu i Turystyki, w ubiegłym roku zanotowano wzrost o blisko 7% do 15,8 mln turystów odwiedzających Polskę.

Instytut Turystyki SGTiR prognozuje, iż średni wzrost liczby turystów, którzy odwiedzą Polskę do 2018 roku wyniesie od 2,5 do 3% co roku. Jest to dobra informacja, z uwagi na fakt, iż ponad połowa wydatków turystów, którzy odwiedzają Warszawę - to wydatki związane z gastronomią.

Magdalena Piróg, wiceprezes zarządu Da Grasso ma nadzieje, że branża gastronomiczna w okresie wakacji pozyska nowych klientów. "Branża gastronomiczna charakteryzuje się pewną sezonowością, co można zauważyć obserwując dochody, jakie generują lokale w danych okresach. Wakacje to czas, kiedy Polacy masowo wyjeżdżają, a to wpływa na zarobki restauratorów. Rosnące z roku na rok wizyty turystów bardzo nas cieszą, bo to dzięki nim, konsumentom wielu usług i dóbr, także z zakresu gastronomii, franczyzobiorcy mają szansę na pozyskanie nowych klientów w tak trudnym okresie, jak wakacje." - powiedziała.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com