TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2014-05-27 - Jakie dania sÄ… symbolem polskiej kuchni?

Kaczka, tatar, zupa grzybowa, a może pierogi albo sernik? Jakie dania polskiej kuchni cieszą się największą popularnością? Na to pytanie znalazła odpowiedź warszawska Folk Gospoda, lokal specjalizujący się w polskiej kuchni oraz restauracja Czerwone Korale, która serwuje dania lokalnej kuchni.

reklama


Restauracja Folk Gospoda do najwiÄ™kszych kulinarnych hitów zaliczyÅ‚a m.in. pieczonÄ… golonkÄ™, tatar z polÄ™dwicy woÅ‚owej i schab z dzika, tuż za nimi uplasowaÅ‚y siÄ™ kaczka z pieca , sum mazurski, placek zbójnicki i zupa z leÅ›nych grzybów, a nastÄ™pnie takie klasyki jak polÄ™dwica z rusztu, żurek na zakwasie, pierogi i schabowy z mizeriÄ…. WÅ›ród deserów najwiÄ™cej zwolenników zyskaÅ‚y sernik z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… i tradycyjna szarlotka.

Natomiast Małgorzata Jachimek, manager restauracji Czerwone Korale zwróciła uwagę na potrawy, które najchętniej wybierają turyści. "Włosi zamawiają wszystkie odmiany pierogów, oraz wołowinę. Klientów zagranicznych najbardziej zaskakuje żurek w czarce chlebowej i bigos , gdyż można zjeść danie razem z naczyniem." - powiedziała. Zaś wśród Polaków największa popularnością cieszy się tradycyjny kotlet schabowy oraz pierogi ruskie oraz z mięsem.

Czerwone Korale przybliżają swoim klientom polską kulturę nie tylko przez serwowane tradycyjne potrawy, ale też przez wygląd lokalu. Wystrój nawiązuje do polskich tradycji ludowych. Dzięki temu goście restauracji mogą poznać folklor z różnych części kraju.

Piotr PopiÅ„ski, twórca konceptów wielu restauracyjnych marek oraz pomysÅ‚odawca Folk Gospody zauważyÅ‚, że klienci czÄ™sto wracajÄ… do kuchni polskiej, pomimo innych sezonowych trendów. " Kiedy w 2004 roku zakÅ‚adaliÅ›my Folk GospodÄ™ takich restauracji byÅ‚o w stolicy naprawdÄ™ niewiele - dominowaÅ‚y pizzerie, kebaby i fastfoodowe sieciówki. Potem przyszÅ‚y mody na kuchniÄ™ chiÅ„skÄ…, wÅ‚oskÄ… czy japoÅ„skÄ…. My postawiliÅ›my na kuchniÄ™ polskÄ… i konsekwentnie trzymamy siÄ™ przyjÄ™tych na samym poczÄ…tku zasad - nie uznajemy konserwantów, chemii, półproduktów, tanich zamienników. Sami pieczemy chleb i ciasta, wyrabiamy domowe masÅ‚o, pierogi, pasztety i wÄ™dliny. Od lat korzystamy z tych samych, sprawdzonych dostawców, np. sery sprowadzamy z Wiżajn na Suwalszczyźnie, polÄ™dwicÄ™ sezonowanÄ… od hodowcy spod Szczecina, a ogórki kupujemy w niewielkim gospodarstwie pod JarosÅ‚awiem. Pilnujemy jakoÅ›ci, która jest dla nas najwiÄ™kszym priorytetem, ale także cen. Chcemy, by mógÅ‚ przyjść do nas każdy, kto ceni dobre jedzenie, ale nie zamierza wydać fortuny." - wyjaÅ›niÅ‚.

W Folk Gospodzie od pierwszego dnia pracuje ten sam szef kuchni, który czuwa, by do menu bazujÄ…cego na tradycyjnych polskich przepisach, wprowadzać autorskie, oryginalne rozwiÄ…zania. Dania z niepowtarzalnÄ… mieszankÄ… różnych tradycji kulturowych i kulinarnych z caÅ‚ej Polski doprawione nutÄ… nowoczesnoÅ›ci sprawiajÄ…, że restauracjÄ™ odwiedzajÄ… nie tylko Warszawiacy, ale i liczni goÅ›cie z zagranicy, w tym gwiazdy takie jak Garou, Joe Cocker czy Boney M.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com