TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2014-11-13 - Finnair rozpoczyna współpracę z restauracjami

Finnair rozpoczyna współpracę z trzema fińskimi restauracjami Nokka, G.W. Sundmans, Savoy i Fishmarket.

reklama


Ich szefowie - Matti Jämsén z G.W. Sundmans, Ari Ruoho z Nokki i Kari Aihinen z Savoya - stworzyli autorskie menu, które bÄ™dÄ… dostÄ™pne w klasie biznes na lotach dÅ‚ugodystansowych z Helsinek od stycznia 2015.

W ramach tej współpracy Finnair zaoferuje swoim pasażerom świąteczne potrawy oraz uświetni specjalnym menu dołączenie w przyszłym roku Airbusów A350 do floty przewoźnika.

Autorskie menu są tworzone ze składników sezonowych, wykorzystują osobiste inspiracje kulinarne szefów kuchni i mieszanki smaków. Współpraca rozpocznie się pod koniec stycznia 2015 i będzie trwała do wiosny 2016. Menu będzie zmieniane rotacyjnie, co trzy miesiące.

"Kiedy poprzednio podjÄ™liÅ›my współpracÄ™ z najlepszymi fiÅ„skimi szefami kuchni, otrzymywaliÅ›my wiele pozytywnych opinii od klientów na ten temat. Rozpoczynamy ponownie takÄ… współpracÄ™, ponieważ chcemy w dalszym ciÄ…gu zapewniać naszym klientom najlepsze, wykwintne posiÅ‚ki" - mówi Maarit Keränen, szefowa dziaÅ‚u obsÅ‚ugi Finnaira.

"Wszystkie restauracje współpracujące z Finnairem należą do grupy Royal Restaurants, obejmującej najlepsze restauracje w Finlandii. Każde z autorskich menu odzwierciedla unikalny i rozpoznawalny styl swojego autora" - wyjaśnia Mia Saari, restauratorka z Royal Restaurants.

Pierwsze z autorskich menu zostaÅ‚o stworzone przez Matti Jämséna, szefa kuchni w restauracji G.W. Sundmans. WÅ›ród potraw zimowych znajdzie siÄ™ sieja, glazurowane policzki wieprzowe i dorsz. Jämsén jest reprezentantem Finlandii w konkursie Bocuse d’Or, którego finaÅ‚ odbÄ™dzie siÄ™ w Lyonie w dniach 27-28 stycznia 2015.

Autorskie menu Kari Aihinena, szefa kuchni i menedżera w restauracji Savoy, jest inspirowane letnim ogrodem i rojami pszczół. Będzie serwowane na wiosnę 2015 i opiera się na składnikach, takich jak szparagi, sałatki z młodych ziemniaków, miód, oraz piersi kurczaka kukurydzianego.

Menu jesienne zostało ułożone przez Ari Ruoho, szefa restauracji Nokka, który, tworząc je, czerpał inspirację z sezonu żniw. Znajdzie się w nim topinambur, kawior ze szczupaka północnego i zupa z dyni.

W zimie 2016 przyjdzie kolej na autorskie menu restauracji Fishmarket, które opierać się będzie głównie na potrawach z ryb.

Współpraca pomiędzy Finnairem i Royal Restaurants nie pozostanie bez wpływu na menu serwowane także podczas innych lotów Finnaira. W klasie ekonomicznej na trasach długodystansowych Finnair oferować będzie posiłki stworzone przez szefów kuchni, takie jak zapiekanka z makaronu i mielonego mięsa czy klopsiki z jagnięciny. Przystawki i dania główne w klasie biznes na lotach europejskich także zostaną zmienione przez szefów kuchni.

Uzupełnieniem autorskich menu będzie nowa karta win, dobieranych indywidualnie do poszczególnych potraw. Posiłki przygotowywać będzie catering Finnaira, LSG Sky Chefs.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com