TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W ubiegłym roku do Włoch na kursy gotowania wyjechało 800 tysięcy turystów. Podróże połączone z poznawaniem miejscowej kuchni to dynamicznie rozwijająca się część turystyki we Włoszech. Największym zainteresowaniem turystów cieszą się kursy przygotowywania makaronu oraz lodów.
reklama
Tylko w zeszłym roku dla przyjezdnych zorganizowano w sumie 18 tysięcy różnych kursów gotowania. Łączne obroty z tego działu turystyki wyniosły 134 miliony euro. W tym roku Włosi chcą przygotować więcej miejsc na kulinarnych kursach, gdyż spodziewają się nawet 900 tysięcy uczestników. Specjaliści szacują, że obroty z tej branży wyniosą 160 milionów euro. Ludzie przyjeżdżają do Włoch jako turyści a wyjeżdżają jako znawcy włoskiej kuchni.
W kursach biorą udział głównie turyści z takich krajów jak Chiny, Rosja, Iran czy Brazylia. Wśród uczestników znajdują się gospodynie domowe, całe rodziny z dziećmi oraz osoby, które chcą założyć własne lokale gastronomiczne specjalizujące się w kuchni włoskiej.
Najwięcej osób bierze udział w kursach organizowanych w rejonach Toskanii, Umbrii oraz Emilii-Romanii. Miejsca te są znane z bardzo dobrej kuchni. Uczestnicy poznają tajniki prostych dań jaki potraw regionalnych. Ogromną popularnością cieszą się też kursy przygotowania lodów.
W programie kursów znajduje się nie tylko praca w kuchni ale również liczne degustacje posiłków oraz napoi. Uczestnicy mogą brać udział w spotkaniach z restauratorami oraz producentami włoskich produktów. W Rzymie włoscy nauczyciele prowadzą swych uczniów na słynny targ owoców i warzyw na Campo dei Fiori, gdzie uczą ich wyboru składników.
Intensywny kurs gotowania, który trwa pół dnia to wydatek rzędu 75 euro od osoby. Całodzienny kurs kosztuje 115 euro a cena 11-dniowego szkolenia pod okiem szefów kuchni sięga 2 tysięcy euro.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami