TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-11-13 - Palacze rozkręcają nowy biznes

Jesienią 2010 weszły w życie przepisy o zakazie palenia, w lokalach gastronomicznych. Restauratorzy wymyślili, jak nie stracić palących klientów i przed restauracje wystawili specjalne parasole grzewcze.

reklama


Pod parasolem jest ciepło, bo są one zasilane gazem. Dzięki branży gastronomicznej w ubiegłym roku sprzedano około 5 tys. urządzeń. - Już widzimy, że w tym roku ten wynik zostanie poprawiony. Rynek rozwija się w tempie 20-25%. rocznie - mówi Jakub Bogucki, analityk rynku paliw w Information Market SA.

Sprzęt kupują głównie właściciele ogródków restauracyjnych, klienci indywidualni na wieczorne imprezy plenerowe, organizatorzy wesel. Ostatnio szczególnie dużo butli kupują właściciele lokali, które nie mają ogródków, ale za to mają problem z miejscem dla palaczy.

Dzięki parasolom w okresie jesiennym i zimowym palacze mogą wyjść na zewnątrz restauracji i oddać się swojemu ulubionemu zajęciu. Dzięki promieniowaniu podczerwonemu temperatura w zasięgu parasola wynosi nawet 20 stopni Celsjusza.

Koszt tańszego sprzętu to około 600-700 zł, za większe parasole trzeba zapłacić nawet blisko 2 tys. zł. Utrzymanie sprzętu nie jest drogie - to tylko koszt butli gazowej (około 50 zł na całą noc).



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com