TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-05-17 - Makłowicz w Londynie

Po realizacji serii odcinków w Walii i Szkocji, organizacja VisitBritain zaprosiła Roberta Makłowicza do poszukiwania kulinarnych inspiracji w Wielkiej Brytanii.

reklama


Z okazji diamentowego jubileuszu królowej Elżbiety II oraz  igrzysk olimpijskich i paraolimpijskich, znany krytyk kulinarny odwiedza Londyn i okolice. Na trasie podróży nie tylko najpopularniejsze atrakcje brytyjskiej stolicy takie jak London Eye czy PaÅ‚ac Buckingham, ale również East End i Park Olimpijski, South Bank Centre, targ Borough Market, Cotswolds, Stratford-upon Avon i wiele innych mniej znanych miejsc. W menu nie zabrakÅ‚o oczywiÅ›cie popoÅ‚udniowej herbatki, angielskiego piwa, jagniÄ™ciny oraz steak & kidney pudding.

W majowych odcinkach (20 i 27 maja, TVP2) Robert MakÅ‚owicz  odwiedza miejsca zwiÄ…zane z monarchiÄ…, brytyjskÄ… kulturÄ… i tradycjÄ…, również kulinarnÄ…. Na trasie podróży pojawiajÄ… siÄ™  m.in. London Eye, PaÅ‚ac Buckingham, Windsor Castle i  Eton College. Smakosz z Krakowa skÅ‚ada też wizytÄ™ u królewskich dostawców (Royal Warrants) i zaglÄ…da do najstarszego w mieÅ›cie sklepu z herbatÄ… Twinings. Na dachu wÄ™dzarni ryb "Formans" z widokiem na Stadion Olimpijski Robert gotuje kedgeree, popularne epoce wiktoriaÅ„skiej indyjskie danie z ryżem i wÄ™dzonym Å‚ososiem. W odcinku "Podróż sentymentalna" wspomina swój pobyt w Anglii w roku 1989, kiedy to pracowaÅ‚ przy budowie centrum handlowego w Kingston-upon-Thames jako operator wózka widÅ‚owego. Sentymentalna podróż prowadzi go  też do eleganckiego Richmond, do londyÅ„skiego South Bank Centre, do Covent Garden i na targ Borough Market. Co nie byÅ‚o możliwe wówczas, udaÅ‚o siÄ™ teraz - wizyta w jednej ze sÅ‚ynnych pracowni krawieckich przy Savile Row, gdzie szyty na miarÄ™ garnitur kosztuje kilka tysiÄ™cy funtów!

Londyn to miasto mówiÄ…ce 500 jÄ™zykami! Trudno znaleźć nacjÄ™, której przedstawiciele by tu nie mieszkali. Prawie wszystkie z tych nacji gotujÄ… i jedzÄ… to, co znajÄ… z ojczystego kraju i lubiÄ… najbardziej. Wizyta w Londynie to doskonaÅ‚a okazja do spróbowania oryginalnych daÅ„ wielu Å›wiatowych kuchni.  W pierwszym odcinku wrzeÅ›niowym "Tygiel kulinarny" Robert MakÅ‚owicz sprawdzi w różnych dzielnicach brytyjskiej stolicy, jakość tylko niektórych kuchni: hinduskiej na East Endzie, peruwiaÅ„skiej i chiÅ„skiej w Soho, afro-karaibskiej w Brixton i polskiej w Hammersmith. W bogatym menu odcinka m.in.  hinduska pakora z bakÅ‚ażanem, peruwiaÅ„skie ceviche z owoców morza, chiÅ„skie pierożki gotowane na parze, krewetki po hongkoÅ„sku i kurczaki po jamajsku.

W drugim odcinku wrzeÅ›niowym "Wypad za miasto" podróżnik odwiedza sielankowy region Cotswolds. W wiosce Longborough podróżnik odkrywa XII-wieczny koÅ›ciół, pub w dawnej stacji dyliżansów i… operÄ™. Przed wiejskim sklepem gotuje kotleciki z miejscowej jagniÄ™ciny w sosie miÄ™towym, z puree z zielonego groszku. Przed powrotem do stolicy zwiedza miejsce narodzin Szekspira, Stratford-upon Avon. Na koniec angielska klasyka w gastropubie na East Endzie - steak & kidney pudding.

Emisja odcinków w maju:

"Brytyjska chwała"
20 maja, TVP 2, 11:25
26 maja, TVP Polonia, 13:25
"Podróż sentymentalna"
27 maja, TVP2, 11:35

Kolejne 2 odcinki "Tygiel kulinarny" i "Wypad za miasto" we wrzeÅ›niu. 



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com