TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-03-21 - Czym Amaro uwiódł Michelina?

System oceniania przyjęty przez Michelin w kulinarnym przewodniku nie jest w stanie odzwierciedlić prestiżu związanego z tym wyróżnieniem.

reklama


Jedna gwiazdka oznacza, że zdaniem inspektorów lokal jest godny uwagi. Dwie gwiazdki - restauracja, którą warto odwiedzić. Trzy gwiazdki są przyznawane lokalom do których, zdaniem inspektorów, warto przyjechać nawet z najbardziej odległego zakątka świata.

Za niepozornymi ocenami kryją się najlepsze restauracje na świecie. Przyznanie choćby jednej gwiazdki to marzenie większości właścicieli restauracji. W tym roku redakcja Michelin przyznała gwiazdkę stołecznej restauracji Atelier Amaro. Inspektorzy byli pod wrażeniem wykorzystywania lokalnych produktów, innowacyjnego stylu przygotowywania posiłków i oryginalnego łączenia smaków.

Formuła opracowana przez właściciela lokalu, Wojciecha Modesta Amaro bazuje na najlepszej jakości sezonowych produktach, podawanych w różnych formach i różnych, zaskakujących konfiguracjach.

Zgodnie z mottem restauracji Atelier to miejsce gdzie natura spotyka się z nauką.

Nagrodzony lokal nie posiada typowego menu, w zamian proponuje klientom do wyboru jeden z trzech zestawów degustacyjnych składających z trzech, pięciu lub ośmiu dań zwanych momentami. Opisy potraw są enigmatyczne i nie powiedzą wiele klientowi o tym jak będzie wyglądać jego danie. Zdradzają jedynie przewodnie motywy smakowe i podstawowe składniki danej pozycji.

Ceny w Atelier Amaro są dość wysokie. Za najskromniejszą, trzydaniową pozycję trzeba się liczyć z wydatkiem 145 złotych. 5 momentów to koszt rzędu 220 złotych, a najbogatszy zestaw złożony z 8 dań zuboży portfel o 280 złotych.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com