TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Festiwal "Śląskie Smaki" jest jedną z najbardziej znanych imprez kulinarnych w województwie śląskim. Siódma edycja konkursu odbyła się w Bielsku-Białej w minioną sobotę, 15 czerwca.
reklama
W tegorocznym konkursie wzięło udział 21 konkursowych drużyn (po siedem w każdej kategorii). Amatorzy, profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych przygotowywali przystawkę lub deser, zupę i danie główne.
- Jurorzy mieli nie lada orzech do zgryzienia. Nie dość, że wszystko było pyszne, to jeszcze przepięknie podane. Aż szkoda było niszczyć często misterne kompozycje - przyznaje Remigiusz Rączka, który oceniał profesjonalistów.
Oprócz kulinarnego show przygotowano bogaty program artystyczny: koncerty, pokaz kulinarny i animacje dla dzieci. Na koniec wystąpił Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk".
Przy okazji odbył się także jarmark produktów tradycyjnych. Można było zwiedzić stoiska, na których lokale skupione na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki sprzedawały dania śląskie (m. in. wołowe rolady, żur żeniaty, kopę), góralskie (kwaśnica) czy jurajskie (marchwiak czy gęsie pipki).
Projekt jest współfinansowany z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego. VIII Festiwal "Śląskie Smaki" był organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną oraz Miasto Bielsko-Biała.
Konkursowe jury wybrało zwycięzców festiwalowych zmagań. Ekspertami Śląskich Smaków zostali:
- w kategorii amatorów:
1. Team Rodzinny, który przygotował m. in. kotlet schabowy z kością, młodą kapustą i ziemniakami
2. Nina z Familijom
3. Kostkowianki
- w kategorii uczniów szkół gastronomicznych:
1. Dziewczyny z gastronoma
2. Chłopcy z gastronoma
3. Łobuzice
Wszystie 3 drużyny reprezentowały Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej.
- w kategorii profesjonalistów:
1. Stara Piekarnia z Pszczyny
2. Frykówka z Pszczyny
3. Restauracja Hotelu Styl 70*** z Piasku
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami