TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-08-09 - Kto wygrał polską edycję konkursu?

5 dni, 4 miasta, ponad 150 barmanów i 1 szczęśliwiec, który wyjedzie do Meksyku. Tak podsumować można pierwszą polską edycję globalnego programu edukacyjnego dla barmanów stworzonego przez Olmecę - Tahona Society.

reklama


Uczestnicy, po profesjonalnym szkoleniu poprowadzonym przez Steffin’a Oghene’a, mogli spróbować swoich siÅ‚ w konkursie. Tym razem najlepszy koktajl przygotowaÅ‚ Karol BobiÅ„ski z Warszawy, reprezentujÄ…cy Bar Studio.

Polska scena barmańska w końcu doczekała się profesjonalnego programu edukacyjnego poświęconego tequili. Tahona Society, bo o nim mowa, stworzony został przez ikony branży gastronomicznej, takie jak Henry Besant czy Dre Masso. To oni, przy współpracy z tequilą Olmeca zapraszają barmanów na seminaria poświęcone krzewieniu i propagowaniu kultury świata tequili.

W Polsce, taka okazja nadarzyÅ‚a siÄ™ po raz pierwszy, a sekrety alkoholu z bÅ‚Ä™kitnej agawy odsÅ‚oniÅ‚ przed uczestnikami Steffin Oghene - ekspert z dziedziny tequili, który podróżuje po caÅ‚ym Å›wiecie, dzielÄ…c siÄ™ swojÄ… pasjÄ… i wiedzÄ…. Tahona Society odwiedziÅ‚a już kilkanaÅ›cie krajów, a w szkoleniach uczestniczyÅ‚o tysiÄ…ce barmanów.

W Polsce Tahona Society pojawiÅ‚o siÄ™ na zaproszenie Pernod Ricard Polska, gromadzÄ…c ponad 150 barmanów podczas spotkaÅ„ odbywajÄ…cych siÄ™na terenie caÅ‚ej Polsce. Projekt zrealizowany zostaÅ‚ tym razem w 4 miastach: Sopocie, WrocÅ‚awiu, Krakowie i Warszawie. Steffin, wtajemniczyÅ‚ barmanów w historiÄ™ trunku, opowiedziaÅ‚ o tajnikach procesu produkcji. PrzeprowadziÅ‚ też profesjonalnÄ… degustacjÄ™, prezentujÄ…c różne odmiany tequili, w tym nowoÅ›ci takie jak Olmeca Altos. A wszystko to byÅ‚o wstÄ™pem do iÅ›cie meksykaÅ„skiej lekcji miksologii i okazji do poznania receptur zarówno tych klasycznych jak i mniej znanych koktajli.

Barmani mogli wykorzystać nowe umiejÄ™tnoÅ›ci od razu w trakcie konkursu. Po każdym seminarium, komisja ze Steffin’em Oghene’em na czele, wyÅ‚oniÅ‚a 5 szczęśliwców, którzy 26 lipca w wielkim Finale, w barze Pernod Ricard Polska w Warszawie, skrzyżowali shakery w konkursie koktajlowym, którego nagrodÄ… głównÄ… byÅ‚ wyjazd do Meksyku.

Koktajle zaprezentowane przez uczestników byÅ‚y niewÄ…tpliwie ciekawe, na wyróżnienie zasÅ‚użyli wszyscy lecz zwyciÄ™zcÄ… okazaÅ‚ siÄ™ Karol BobiÅ„ski z Warszawy, reprezentujÄ…cy Bar Studio. Karol przygotowaÅ‚ niebagatelny koktajl o nazwie "Pequeño cena" (z hiszpaÅ„skiego "MaÅ‚y obiad").

"Jestem niesamowicie szczęśliwy, że zobaczę Meksyk, poznam tamtejszą kulturę i zobaczę na własne oczy proces produkcji tequili o którym kiedyś tak dużo czytałem. Będzie to moja pierwsza okazja aby wziąć udział w zawodach barmańskich na poziomie międzynarodowym i to na dodatek sędziowanych przez osoby takie jak Charles Joly, zajmujący się obecnie The Aviary, które od paru lat inspiruje mnie w tym co robię" - skomentował Karol Bobiński.

Pequeno cena



Do shakera wrzucamy ananasa pokrojonego w kostkę, muddlujemy. W oddzielnym naczyniu układamy liście szałwii i używając Angostury Bitters rozpylonej z atomizera, przepuszczonej przez płomień, opalamy szałwię, następnie przekładamy ją do shakera. Dodajemy Olmecę Altos Reposado, sok z limonki i mocno wykłócamy w shakerze. Cedzimy podwójnie do niskiego szkła, na kruszony lód. Wierzch koktajlu posypujemy słonymi chipsami z ananasa i wkładamy liść szałwii.

Grillowany ananas

1,5 krążka ananasa grillujemy aż do uzyskania czarnych prążków, nastÄ™pnie zamykamy w worku próżniowym na noc z miodem, czarnym drobno zmielonym pieprzem i dodajemy 6 dashy orange bitters’a i 4 dashe tynktury szafranowej.

Tynktura szafranowa

1 g szafranu algierskiego zalewamy 700 ml spirytusu o zawartoÅ›ci alkoholu 70% na dwa miesiÄ…ce a nastÄ™pnie cedzimy. Dodajemy 150 ml ginu i 50 ml wody. Odstawiamy na kilka dni, aby skÅ‚adniki zgraÅ‚y siÄ™ z sobÄ… i "otworzyÅ‚y" siÄ™ aromaty.

Chipsy z ananasa

Ananasa zamrażamy i kroimy na krajalnicy w plastry o gruboÅ›ci 1,5 mm, wkÅ‚adamy do piekarnika i suszymy w niskiej temperaturze tak, aby byÅ‚y chrupiÄ…ce, ale żeby nie karmelizowaÅ‚ siÄ™ w nich cukier. Delikatnie solimy i mieszamy.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com