TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
5 dni, 4 miasta, ponad 150 barmanów i 1 szczęśliwiec, który wyjedzie do Meksyku. Tak podsumować można pierwszą polską edycję globalnego programu edukacyjnego dla barmanów stworzonego przez Olmecę - Tahona Society.
reklama
Uczestnicy, po profesjonalnym szkoleniu poprowadzonym przez Steffin’a Oghene’a, mogli spróbować swoich siÅ‚ w konkursie. Tym razem najlepszy koktajl przygotowaÅ‚ Karol BobiÅ„ski z Warszawy, reprezentujÄ…cy Bar Studio.
Polska scena barmańska w końcu doczekała się profesjonalnego programu edukacyjnego poświęconego tequili. Tahona Society, bo o nim mowa, stworzony został przez ikony branży gastronomicznej, takie jak Henry Besant czy Dre Masso. To oni, przy współpracy z tequilą Olmeca zapraszają barmanów na seminaria poświęcone krzewieniu i propagowaniu kultury świata tequili.
W Polsce, taka okazja nadarzyła się po raz pierwszy, a sekrety alkoholu z błękitnej agawy odsłonił przed uczestnikami Steffin Oghene - ekspert z dziedziny tequili, który podróżuje po całym świecie, dzieląc się swoją pasją i wiedzą. Tahona Society odwiedziła już kilkanaście krajów, a w szkoleniach uczestniczyło tysiące barmanów.
W Polsce Tahona Society pojawiło się na zaproszenie Pernod Ricard Polska, gromadząc ponad 150 barmanów podczas spotkań odbywających sięna terenie całej Polsce. Projekt zrealizowany został tym razem w 4 miastach: Sopocie, Wrocławiu, Krakowie i Warszawie. Steffin, wtajemniczył barmanów w historię trunku, opowiedział o tajnikach procesu produkcji. Przeprowadził też profesjonalną degustację, prezentując różne odmiany tequili, w tym nowości takie jak Olmeca Altos. A wszystko to było wstępem do iście meksykańskiej lekcji miksologii i okazji do poznania receptur zarówno tych klasycznych jak i mniej znanych koktajli.
Barmani mogli wykorzystać nowe umiejÄ™tnoÅ›ci od razu w trakcie konkursu. Po każdym seminarium, komisja ze Steffin’em Oghene’em na czele, wyÅ‚oniÅ‚a 5 szczęśliwców, którzy 26 lipca w wielkim Finale, w barze Pernod Ricard Polska w Warszawie, skrzyżowali shakery w konkursie koktajlowym, którego nagrodÄ… głównÄ… byÅ‚ wyjazd do Meksyku.
Koktajle zaprezentowane przez uczestników byÅ‚y niewÄ…tpliwie ciekawe, na wyróżnienie zasÅ‚użyli wszyscy lecz zwyciÄ™zcÄ… okazaÅ‚ siÄ™ Karol BobiÅ„ski z Warszawy, reprezentujÄ…cy Bar Studio. Karol przygotowaÅ‚ niebagatelny koktajl o nazwie "Pequeño cena" (z hiszpaÅ„skiego "MaÅ‚y obiad").
"Jestem niesamowicie szczęśliwy, że zobaczę Meksyk, poznam tamtejszą kulturę i zobaczę na własne oczy proces produkcji tequili o którym kiedyś tak dużo czytałem. Będzie to moja pierwsza okazja aby wziąć udział w zawodach barmańskich na poziomie międzynarodowym i to na dodatek sędziowanych przez osoby takie jak Charles Joly, zajmujący się obecnie The Aviary, które od paru lat inspiruje mnie w tym co robię" - skomentował Karol Bobiński.
Pequeno cena
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami