TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Tiramisu to bezapelacyjnie najbardziej znany włoski deser. Pyszny, delikatny krem skrywający biszkopty nasączone mocną kawą z migdałowym likierem amaretto przypadł do gustu smakoszom na całym świecie. Włosi są z niego dumni, niestety nie mogą się zgodzić co do tego, kto wymyślił przepis na tiramisu.
reklama
Do zaszczytnego miana ojczyzny tiramisu pretendują: Florencja, Siena, Treviso i Wenecja. Od wielu pokoleń trwa spór między mieszkańcami tych miast, którzy przy każdej okazji kłócą się. W efekcie istnieje kilka wersji historii tego słodkiego deseru, którego nazwa oznacza nic innego jak "popraw mi nastrój".
Najbardziej prawdopodobna wydaje się historia tiramisu z Treviso. Mieszkańcy tego miasta mówią, że deser stworzyła, w latach 60-tych ubiegłego wieku, Ada Campeol - właścicielka restauracji Alle Beccherie w centrum Treviso. Restauratorka postanowiła poprawić humor swoim przeziębionym dzieciom. Przygotowała dla nich kogel-mogel. Ponieważ lubiła eksperymentować, do jaj utartych z cukrem dodała jeszcze serek marscapone i biszkopty nasączone czarną kawą. W ten oto sposób stworzyła najbardziej popularny deser na świecie.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami