TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Po przeszło dwudziestu latach działalności legendarna restauracja elBulli mieszcząca się na wybrzeżu katalońskim kończy działalność.
reklama
Jak mówi właściciel, jego restauracja - nie zamyka się, tylko się przekształca. Obiekt ma odrodzić się w 2014 roku, ale już w postaci fundacji ekologicznej, która zajmie się badaniami technik kulinarnych i nowych smaków. Będzie przyznawanych około 20-25 stypendiów dla przyszłych kucharzy, mogących poznawać tajniki kulinarne pod okiem kucharzy z restauracji.
Szef kuchni, często krytykowany za swoje radykalne postępowanie np. potrafił zamknąć na pół roku swoją restaurację, by w spokoju móc eksperymentować i wymyślać kolejne zwariowane potrawy jak np. musli z kartofli czy piankowy koktajl o smaku grzanki z pomidorem.
Restauracja cieszyła się popularnością do tego stopnia, że co roku napływało ponad 2 mln próśb o rezerwację stolika. Obiad składający się z ok. 40 talerzyków kosztował 250 euro od osoby.
Adria wyznał, że mimo popularności obiektu, restauracja przynosiła straty, rocznie nawet pół miliona euro.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami