TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Francuski parlament przegłosował ustawę, która nakazuje restauratorom informowanie klientów o tym czy danie zostało przygotowane na miejscu czy po prostu odgrzane w mikrofalówce.
reklama
Od momentu obowiązywania nowych przepisów właściciele restauracji będą musieli zamieścić w menu, przy każdym wykonanym na miejscu daniu, specjalny znak informujący klientów sposobie przygotowania posiłku. Wszystkie dania oznaczone specjalną ikoną powinny zostać wykonane ze składników, które nie zostały poddane wcześniej znacznej obróbce - można jednak używać produktów mrożonych czy pakowanych próżniowo.
Jest to pierwszy taki przepis w Europie. Będzie obejmował on nie tylko same restauracje, ale również bary fast food czy uliczne stoiska z jedzeniem. Ustawodawcy mają nadzieję, że takie obostrzenie zasad spowoduje, iż restauratorzy będą większość dań przygotowywać na miejscu, a co za tym idzie powstaną nowe miejsca pracy.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami