TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2014-07-16 - Koniec mikrofalówek w restauracjach?

Francuski parlament przegłosował ustawę, która nakazuje restauratorom informowanie klientów o tym czy danie zostało przygotowane na miejscu czy po prostu odgrzane w mikrofalówce.

reklama


Od momentu obowiązywania nowych przepisów właściciele restauracji będą musieli zamieścić w menu, przy każdym wykonanym na miejscu daniu, specjalny znak informujący klientów sposobie przygotowania posiłku. Wszystkie dania oznaczone specjalną ikoną powinny zostać wykonane ze składników, które nie zostały poddane wcześniej znacznej obróbce - można jednak używać produktów mrożonych czy pakowanych próżniowo.

Jest to pierwszy taki przepis w Europie. Będzie obejmował on nie tylko same restauracje, ale również bary fast food czy uliczne stoiska z jedzeniem. Ustawodawcy mają nadzieję, że takie obostrzenie zasad spowoduje, iż restauratorzy będą większość dań przygotowywać na miejscu, a co za tym idzie powstaną nowe miejsca pracy.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com