TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W tym roku Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów obchodziło swoje 60-lecie. Jubileusz uczczono Mistrzostwami Świata Barmanów w kategoriach Classic i Flair, które miały miejsce 7-9 listopada w Warszawie.
reklama
Classic jest kategorią, w której technika, wygląd oraz smak drinka ma znaczenie. Flair jest natomiast widowiskowym show przyrządzania cocktaili - im bardziej widowiskowo, tym lepiej.
Mistrzostwa Świata są uznawane za najbardziej prestiżowy konkurs w świecie barmanów. W tym roku swoją obecność potwierdziło 500 zawodników z 60 państw, którym udało się przejść przez eliminacje w krajowych zrzeszeniach.
W ramach Kongresu poza Mistrzostwami zaplanowano m.in.: uroczystości związane z jubileuszem, "Dzień Polski", który miał na celu przybliżenie uczestnikom wydarzenia polskiej kultury. Codziennie odbywały się również spotkania ze zrzeszonymi członkami Stowarzyszenia w tzw. Hospitality Suites.
W trakcie eliminacji Mistrzostw Świata w kategorii Flair wyłoniono spośród 49 zawodników, 6 zwycięzców, w tym Polaka - Marka Posłusznego, który ostatecznie zajął 1 miejsce. Zaraz za nim uplasował się Thomas Dyer (Wielka Brytania). Trzecie miejsce zajął Sergey Bulakhtin (Rosja).
W kategorii Classic rywalizowało 56 zawodników w pięciu podkategoriach: Before Dinner Cocktail, After Dinner Cocktail, Fancy Cocktail, Sparkling Cocktail oraz Longdrink. Polskę reprezentował Grzegorz Szumski. Pierwsze miejsce zajął Alexander Rodoman (Rosja), drugie - Cristina Jardim Pimenta (Portugali), a trzecie - Roberto Zulijani (Chorwacja).
W kategorii Before Dinner Cocktail zwyciężył Jason Clark (Nowa Zelandia). Zaraz za nim był Antonio Lai (Hong Kong). Trzecie miejsce zajął Veselin Cabarkapa (Czarnogóra).
W After Dinner pierwsze miejsce przypadło w udziale Manolo Martinowi Garcii (Hiszpania), drugie - Nikolaosowi Mparmpakis (Grecja), a trzecie - Metodi Perunkovski (Macedonia).
W kategorii Fancy Cocktail zwyciężył Takafumi Hamada (Japonia). Drugie miejsce zajął Damian Joseph Muscat (Malta), a trzecie - Yurly Sokiryan (Ukraina).
W Sparkling Cocktail bezkonkurencyjny okazał się Vasil Kolev (Bułgaria). Drugie miejsce zajął Branko Lepowa (Słowenia), trzecie - Mario Hofferer (Austria).
60. Kongres Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA) zwieńczyła Gala i Super Finał. Najlepszym cocktailem Mistrzostw Świata okazał się Great Sunrise, który został przygotowany przez Takafumi Yamadę. Japończyk został również wyróżniony za nazwę oraz dekorację cocktailu.
W tym roku Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) przekazało 10.000 zł na fundację Anny Dymnej "Mimo wszystko".
Kolejny Kongres IBA odbędzie się za rok w Pekinie.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami