TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-03-07 - Polacy zgarnęli kucharskie trofeum

Daniel Olas i Paweł Wróblewski - kucharze Baltic Plaza Hotel SPA w Kołobrzegu, zostali zwycięzcami kulinarnego Sapore Chef Grand Prix, odbywającego się w Rimini. Powodów do dumy jest więcej - konkurs odbył się po raz pierwszy i od razu główna nagroda trafiła do kucharzy z Polski.

reklama


Inicjatorem Sapore Chef Grand Prix jest słynny mistrz gotowania i autor kulinarnych bestsellerów Roberto Carcangiu.

Wśród laureatów najwyżej oceniane były takie umiejętności jak wiedza kulinarna no i oczywiście ta z zakresu technik przygotowywania potraw. Ten konkurs to idealne połączenie tradycyjnych smaków i współczesnych trendów w gastronomii.

Nasi wywalczyli sobie kwalifikację do konkursu wygrywając Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich "Ale pasztet". W Finale Sapore Chef przyszło im zmierzyć się z szesnastoma drużynami włoskimi i jedną koreańską.

Zabawa polegała na tym, że uczestnicy losowali produkty, z których za zadanie mieli przyrządzić potrawy, w ciągu zaledwie półtorej godziny. Polscy kucharze popisali się daniami z ryb - okonia morskiego, dorsza i łososia; a także specjałami z dyni, ziemniaków, pomidorów, szpinaku i borowików. Uwieńczeniem ich dzieła było przygotowanie włoskiej pasty domowej roboty. Sędziowie byli praktycznie jednomyślni, dania drużyny p. Daniela i p. Pawła zdobyły największą liczbę punktów, w nagrodę puchar Sapore Chef Grand Prix.

Sapore Chef Grand Prix odbywał się w ramach targów gastronomicznych w Rimini - jednych z większych w Europie. Stanowiska blisko 1000 firm związanych z branżą gastronomiczną odwiedziło niemal 80 tysięcy osób.

Organizatorami wyjazdu polskiej ekipy na konkurs do Italii byli Joanna Ochniak i Michał Szlecht, odpowiedzialni m.in. za przygotowanie Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom!



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com