TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Szósta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbędzie się w dniach 9-12 sierpnia 2012 w Poznaniu. Impreza z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów - smakoszy.
reklama
Centrum wydarzeń Festiwalu będzie poznański Stary Rynek. To tu w ramach Jarmarku Dobrego Smaku ustawione zostaną kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i Wielu Krajów Europy i Świata. Wśród wystawców nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków - będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju. Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz - krtskalcs, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszy w piątek 10 sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych. Swój kulinarny kunszt zaprezentują m.in: Krystian Szopka z poznańskiego Sheratona, Maciej Kowalak z restauracji Pod Pretekstem, Szymon Sławiński z Kuchni dl Dragona, poznańscy Sushimasterzy oraz Grzegorz Łapanowski z Kuchni+ i Tomasz Jakubiak doskonale znani widzom Kuchni+ i TVN. Ofertę urozmaici stoisko Sponsora Festiwalu firmy Aquanet, na którym także będzie można podglądać gwiazdy telewizji kulinarnej i skosztować wykonanych przez nie potraw. W piątek gotował będzie tu Grzegorz Łapanowski, pełen energii orędownik prostoty w kuchni przygotowywał będzie potrawy z użyciem świeżych ziół. W sobotę na stoisku zagości Maryla Musidłowska, która przygotowywać będzie oryginalne i pyszne zaprawy owocowe, które w połączeniu z dobrą wodą znakomicie ugaszą pragnienie przez cały rok. Podobne pokazy odbędą się również w poznańskich restauracjach: w Sheratronie, w SPOT, w Todze i w Dragonie.
Wieczorami Festiwal ubarwią niezwykłe koncerty. Organizatorzy nie zapraszają tu gwiazd znanych z pierwszych miejsc list przebojów, ale starają się by i muzyka była w dobrym smaku i w interesujący sposób komponowała się z pozostałymi elementami OFDS. W tym roku muzycznie zaprezentują się m.in.: Kapela z Orliczka - pełna żywiołu i energii siedmioosobowa formacja etno-folkowa czerpiąca garściami z folkloru wielkopolskiego, męski kwartet wokalny Melody Lovers oraz młoda poznańska formacja Flou balansująca na granicy stylów funk, pop i soul.
Kulinarne pasje mogą odkryć podczas Festiwalu także najmłodsi dzięki warsztatom smaku dla dzieci w wieku 4-8 lat. Dzieci dowiedzą się o tym ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny. Najmłodsi będą mogli także zaprojektować opakowanie słodkich krówek, dowiedzieć się wszystkiego o życiu pszczół i smakach miodu czy wziąć udział w warsztatach rękodzieła.
Dla prawdziwych ekspertów w danej dziedzinie kulinariów przeznaczone są Laboratoria Smaku czyli spotkania wykładowo-degustacyjne. Każde z nich prowadzone jest przez absolutnego eksperta w danej dziedzinie i składa się z części teoretycznej (wykładu, prezentacji) i praktycznej (radosnej degustacji). W tym roku w ramach laboratoriów, które odbywają się każdego dnia festiwalu podjęte zostaną tematy: węgierskie wędliny paprykowane i przetwory warzywne, hiszpańskie wina i oliwy, polskie sery kozie oraz miody i miody pitne.
W ramach tegorocznego Festiwalu odbędą się aż trzy konkury. Największym z nich jest odbywający się od pierwszej edycji festiwalu konkurs Polska Nalewka Roku. Jeden z największych i najbardziej prestiżowych turniejów nalewek w Polsce. Co toku w jego szranki stają twórcy domowych nalewek z całego kraju. Do konkursu staną także cukiernie, restauratorzy i amatorzy w dziedzinie ciasta drożdżowego i szarych kluch, czyli klusek przyrządzanych z utartych, surowych pyr.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami