TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Uczestnicy kulinarnych warsztatów w Paryżu mają okazję przyrządzić specjały polskiej kuchni pod okiem m.in. Roberta Makłowicza i Karola Okrasy.
reklama
W tym tygodniu rozpoczął się w stolicy Francji cykl warsztatów pod nazwą "Made in Poland". Celem przedsięwzięcia jest przybliżenie Francuzom walorów polskiej kuchni. Do końca roku 2011 odbędzie się w ramach cyklu pięć spotkań, zaś na przyszłym zaplanowano kulinarne "Tour de France". Najlepsi szefowie kuchni wyruszą w podróż po całym kraju.
W warsztatach wezmą udział znane osoby z polskiego świata gastronomii, m.in. krytyk kulinarny Robert Makłowicz, szef warszawskiej restauracji Platter Inter Continental -Karol Okrasa, Daniel Knapik z paryskiej restauracji "Cracovia" i Sławomir Piwnicki, kierujący kuchnią w przedstawicielstwie RP przy OECD we Francji.
Mistrzem piątkowego warsztatu był szef kuchni polskiej ambasady w Paryżu - Mirosław Nowak. Uczestnicy spotkania mogli zdobyć wiedzę na temat przygotowania takich potraw jak np. sandacz po kaszubsku czy placki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Specjalista od wódek doradzał w jaki sposób łączyć je z polskimi alkoholami.
Jak mówi inicjatorka i organizatorka warsztatów, szefowa firmy HB Service Hanna Borys - Kuchnia przemawia chyba do wszystkich, a dla wielu Francuzów jest prawdziwą pasją. Chcielibyśmy, aby ten kontakt z polską kuchnią stał się dla nich swoistą "inicjacją" przed wielką podróżą do naszego kraju. - dodaje. Cykl polskich imprez odbywa się w centrum Paryża w Atelier des Sens. To właśnie tutaj organizuje się warsztaty kuchni z całego świata.
Według Kamille Pamart z Atelier des Sens - Francuzi są ciekawi polskiej kuchni, gdyż słabo ją znają. Dodaje również, że wielu z nich myli ją ze specjałami innych krajów tego regionu, np. węgierskim gulaszem.
Uroczysta inauguracja warsztatów odbyła się w ambasadzie RP w Paryżu. Sponsorem przedsięwzięcia jest jeden z producentów polskich wódek.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami