TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-09-25 - Wine & Food Noble Night - kto wygrał?

Wine & Food Noble Night to jedno z największych i jednocześnie prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Wine & Food Noble Night to nie tylko elegancka kolacja połączona z atrakcjami dla gości, ale również konkurs kulinarny, w którym wygrywają: najsmaczniejsza przystawka, najlepsze danie główne i deser.

reklama


W sobotę 22 września, podczas jubileuszowej gali finałowej na warszawskim Służewcu do konkursu stanęło 12 najlepszych ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru, na które po degustacji głosowali, wyłaniając finalistów w każdej z tych kategorii, znamienici goście zgromadzeni na gali, wśród których znajdowali się najwybitniejsi polscy krytycy kulinarni, na czele z Panem Maciejem Nowakiem.

Po raz pierwszy w historii festiwalu dodatkową nagrodę dla restauracji przyznało Jury Profesjonalne w składzie: Adam Chrząstowski, Monika Kucia, Aurora Mazzuchelli, Paweł Oszczyk, Kurt Scheller.

Nagrody przyznawano w trzech kategoriach:

Kategoria "Przystawka":
Miejsce I: Restauracja Mercato
Miejsce II: L`Arc Varsovie
Miejsce III: Flaming Restaurant

Kategoria "Danie główne":
Miejsce I: Restauracja Mercato
Miejsce II: Restauracja Biała Gęś
Miejsce III: Flaming Restaurant

Kategoria "Deser":
Miejsce I: Flaming Restaurant
Miejsce II: Restauracja Amarylis
Miejsce III: Restauracja Biała Gęś

Nagroda Jury Profesjonalnego:
Restauracja Mercato

Najbardziej prestiżową nagrodą wieczoru była nagroda za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez profesjonalnie jury najznamienitszych międzynarodowych szefów kuchni, w tym także przez talenty wyróżnione najbardziej prestiżowym wyrazem światowego uznania, którym może zostać wyróżniony szef kuchni - gwiazdką przyznawaną przez przewodnik kulinarny Michelin.

Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu głównej nagrody restauracji Mercato za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu Szefów Kuchni hotelu Hilton Gdańsk zyskało również największe uznanie blisko 1 000 obecnych na gali gości. Wśród prawie 11 000 wyserwowanych tego wieczoru dań to właśnie ich niebanalne propozycje zebrały najwięcej głosów publiczności, zwyciężając w kategorii Przystawka daniem: jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise oraz w kategorii Danie Główne zdekonstruowanym Boef Stroganoffem.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com