TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2009-03-09 - Robert Sowa szuka kulinarnych talentów

Konkurs kulinarny Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2009" to nowatorski projekt, który miał na celu wyłonienie wybitnych, utalentowanych kucharzy lub uczniów szkół gastronomicznych, którzy nie przekroczyli jeszcze 23. roku życia.

reklama


Konkurs dał ogromne możliwości młodym adeptom sztuki kulinarnej. Uczestnictwo w takim wydarzeniu pozwoliło młodym kucharzom zaprezentować swoje umiejętności, zaktywizowało ich oraz dało bardzo wyraźny obraz kondycji zawodowej przyszłych szefów kuchni.
Organizatorem Konkursu był Robert Sowa i MT Polska przy opiece merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, którego prezesem jest Jerzy Pasikowski. Konkurs poprowadził osobiście Robert Sowa wraz z Dorotą Wellman, gościem honorowym imprezy była Pani Jolanta Kwaśniewska. Każdy uczestnik, który zgłosił chęć udziału w tym nowatorskim projekcie, musiał przedstawić rekomendację szefa kuchni, który swoim nazwiskiem potwierdził wyjątkowość i szczególny talent swojego, młodego podopiecznego. Uzyskanie takiej rekomendacji miało na celu budowanie i wspieranie relacji szef kuchni - uczeń. Młody, kulinarny talent choćby najwybitniejszy powinien mieć wsparcie swojego mentora, nauczyciela, aby odnieść sukces w branży, mieć możliwość rozwoju własnych zdolności we właściwym kierunku a także móc zaprezentować się szerokiej publiczności.

Do finału konkursu "Kulinarny talent 2009" weszli: Mateusz Banaśkiewicz, Grzegorz Suski, Marcin Jabłoński, Piotr Rolnik, Tomasz Czypionka, Konrad Kura, Mateusz Maciński, Norbert Sokołowski, Mateusz Wania, Dariusz Jatczak, Kamil Zgrzebski i Arkadiusz Kruszik. Uczestników oceniało jury techniczne w składzie Marcin Budynek - szef kuchni Hotelu "Warszawa" w Augustowie i Marcin Matyjasik Szef kuchni Farutex. Z kolei jury degustacyjne obradowało w składzie Agnieszka Popielewicz, Agnieszka Sicińska, Ilona Felicjańska, Katarzyna Cerekwicka pod przewodnictwem Roberta Sowy. Nadzór nad obiema komisjami sprawował Jerzy Pasikowski. Dodatkową atrakcją imprezy była prezentacja najnowszej książki Roberta Sowy pt. " Robert Sowa w poszukiwaniu smaku doskonałego". W czasie konkursu odbyły się pokazy kulinarne i degustacje firm: Lazur, Farutex, Wilbo, Contimax, InterEuropol, Prymat, Flik, Espresso oraz Brown Forman.

Zadaniem zawodników było przygotowanie w pół godziny sześciu porcji konkursowego dania, dodatkowo w ciągu piętnastu minut przygotowanie i w takim samym czasie posprzątanie stanowiska pracy. Do stworzenia popisowego dania uczestnicy musieli przede wszystkim użyć łososia norweskiego, sera pleśniowego Lazur oraz żurawiny amerykańskiej. Po raz pierwszy w historii konkursów gastronomicznych tego typu, wyniki były znane tuż po zakończeniu imprezy, podano je w czasie uroczystego koktajlu. III miejsce i statuetkę za najlepszy smak otrzymał podopieczny Kurta Schellera - Marcin Jabłoński, który pochwalił się łososiowym confit na postumencie ze skorzonery z dodatkiem borówkowego vol-au-vent. II miejsce jury przyznało Mateuszowi Macińskiemu, rekomendowanemu przez Artura Grajbera, za przygotowanie łososia pieczonego w syropie klonowym podanego na postumencie z ananasa, z figą i risotto w cieście spring roll, wraz z ciemnym sosem owocowym. I miejsce oraz tytuł otrzymał podopieczny Jarosława Uścińskiego - Norbert Sokołowski, który stworzył kulinarne arcydzieło pod tajemniczą nazwą Classic moon.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com