TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-08-08 - Gastronomia - będzie czyściej i bez przekrętów?

Idąc śladami śląskiej Inspekcji Handlowej w lokalach gastronomicznych w miejscowościach turystycznych nierzadko napotkamy rozmrażane i ponowne zamrażane, przeterminowane, nieprawidłowo segregowane, podawane w brudnych naczyniach produkty. Te i inne przewinienia odkryli pracownicy Katowickiego Inspektoratu podczas jednej z rutynowych kontroli.

reklama


Pierwsze wyniki sporządzonych badań pokazują, że nie jest najlepiej. Jako pierwszy pod lupę trafił lokal gastronomiczny w Goczałkowicach-Zdroju, cieszący się popularnością wśród turystów i kuracjuszy. Okazało się, że tamtejsze pierogi z kapustą i grzybami zawierają o połowę mniej farszu, niż zadeklarował szef kuchni i na dodatek są bez grzybów.

Oszukiwanie na prawdziwym pochodzeniu produktów w restauracjach to żadna nowość. W tym samym lokalu dania z oscypkiem były podrobione serkiem Mini, którego ponad 200 zamrożonych sztuk odkryto w kuchni. Inspektorzy znaleźli także niedoważone potrawy, przeterminowane surowce oraz źle przechowywane produkty, np. mięso i nabiał z sosami, zupami i ciastem.

W przypadku takich uchybień Inspektorat ma prawo nałożyć mandat na placówkę. W tym wypadku było to zaledwie 200 złotych, wszczęto jednak postępowanie administracyjne i skierowano sprawę do sanepidu. Z kolei podczas trwania Euro 2012 kontrola zaledwie pięciu lokali wystarczyła, by ukarać dziewięć osób mandatami o łącznej wartości 2,4 tys, złotych.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com