TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2014-03-28 - Co czeka rynek HoReCa w tym roku?

Ubiegły rok na rynku HoReCa był rokiem stagnacji. Proces ten był spowodowany ogólnym pogorszeniem sytuacji gospodarczej.

reklama


Według wyników badań rynku gastronomicznego, zaprezentowanych w raporcie PMR "Rynek HoReCa w Polsce 2014. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2014-2019" prognozy dotyczące bieżącego roku są pozytywne.

W 2013 roku zakończył się dla całego rynku HoReCa małym wzrostem do wartości 23 mld zł. Najlepiej radziły sobie firmy z sektora cateringu. Głównym powodem stagnacji było spowolnienie gospodarki. Przez to wiele klientów indywidualnych i biznesowych zrezygnowało z niepotrzebnych wydatków na rzecz oszczędności. Specjaliści z zaznaczają, że klienci coraz częściej poszukują jak najbardziej ekonomicznych opcji. Szansą na rozwój rynku jest jednak duży napływ zagranicznych turystów do Polski.

Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami wśród placówek gastronomicznych, jedna trzecia badanych uważa, że sytuacja w 2014 roku ulegnie poprawie. Dotychczas prognozy na rok bieżący w chwili realizacji badań były generalnie negatywne.

Dobrej myśli jest ponad połowa przedstawicieli pizzerii oraz ponad 40% pracowników kawiarni i herbaciarni. Negatywne prognozy najczęściej wyrażali pracownicy restauracji hotelowych oraz barów z alkoholami.

Na pozytywne odczucia co do przyszłego sezonu wpłynęła obecna sytuacja ekonomiczna w Polsce, rosnąca liczba klientów oraz poprawa nastrojów konsumenckich. Aż połowa respondentów spodziewa się lepszej sytuacji na rynku HoReCa.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com