TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
2013-04-25 - Hotel Styl 70 na Śląskim Szlaku Smaku
24 kwietnia restauracja Hotelu Styl 70 z Piasku k. Pszczyny dołączyła do grona restauracji serwujących tradycyjną kuchnię śląską i w trakcie konferencji prasowej Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" otrzymała certyfikat uczestnictwa w programie.
reklama
W menu restauracji znajdują się trzy certyfikowane dania kuchni śląskiej:
- świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym na powidłach z suszonych śliwek
- krem z bani z zacierką z prażonymi płatkami migdałów
- udko kaczki confit na kapuście czerwonej z jabłkiem podane z czeskimi knedlikami pod sosem śliwkowym
Dania, które znalazły się na "Śląskim Smaku" są autorską modyfikacją tradycyjnych receptur. Między innymi jest tu wykorzystana nowoczesna metoda sous vide, dzięki której w daniu zostają zatrzymane wszystkie wartości odżywcze.
Oprócz dań, które otrzymały certyfikat w menu restauracji znajduje się także szereg innych dań regionalnej kuchni śląskiej, m.in. harynki cebulowe pod pianką jabłkową na chlebie owsianym własnego wypieku z czarnuszką, żurek śląski na kiełbasie z ziemniakami i jajkiem, tradycyjna rolada śląska z kapustą czerwoną z jabłkiem i białymi kluskami czy owoce karmelizowane w miodzie na ziście kakaowej.
Restauracja Hotelu Styl 70 jest jednym z nowo certyfikowanych lokali, w których można zbierać pieczątki w ramach konkursu "Poznaj Śląskie Smaki". Osoby, które odwiedzą co najmniej 7 lokali, znajdujących się na szlaku, otrzymają specjalne "szlakowe" nagrody.
Miłośnicy Śląskich Smaków podróżując po województwie i odwiedzając szlakowe lokale mogą na specjalnej ulotce zbierać pieczątki i wymieniać je na nagrody ufundowane przez Śląską Organizację Turystyczną. By otrzymać m. in. cenione wydawnictwo "Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego", czy szlakowe torby na zakupy, wystarczy zebrać 7 pieczątek.
Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" powstał w 2012 roku z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Obecnie na szlaku mieści się 35 restauracji, z czego 14 certyfikowano w tym roku. W ramach szlaku turyści mogą skosztować kuchni śląskiej z kilku stołów regionalnych: śląskiego, jurajskiego i beskidzkiego.
Wróć do strony głównej
Pełna wersja
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami