TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2008-08-05 - Wczasy odchudzające - najskuteczniejsze w Polsce?

W Kudowie-Zdroju w Hotelu Uzdrowiskowym "St. George“ na wczasach odchudzających nie brakuje zagranicznych gości. Przebywają tu m.in. cztery rodziny z Arabii Saudyjskiej i Jordanii, w tym książę.

reklama


- Próbowałem już terapii w USA i u siebie w Arabii, bez skutku. Mój lekarz z Columbia University poradził mi, żebym szukał pomocy wśród polskich dietetyków - zdradza jeden z kuracjuszy z Arabii Saudyjskiej. - Miejsce poleciła mi agencja, której zleciłem wyszukanie ośrodka - opowiada gość z rodziny królewskiej. - Rzeczywiście, w grupie gości z Arabii Saudyjskiej i Jordanii mamy księcia skoligaconego z rodziną królewską - oświadczyła Kamila Rutkowska zarządzająca hotelem. Książę nie kryje zadowolenia z leczenia. Na początku kuracji w lutym ważył 178 kilogramów, a po pięciu miesiącach zbił już wagę do 130. Przykładowe menu to: koktajl z kefiru i borówek oraz omlet ze szpinakiem - na śniadanie, kolejno zupa z natki pietruszki i selera jagnięcina duszona z cebulą i sezamem - na obiad, na kolację ryż z soczewicą i bakłażany z grilla.

Arabscy goście nie muszą jednak podczas kuracji całkowicie rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków. - Dla naszych wyjątkowych pacjentów sprowadzamy ser labneh itahini, czyli pastę z sezamu - poinformowała Agnieszka Grzebyk-Arendarczyk, lekarka dietetyczka z Wrocławia, która czuwa nad dietą specjalnych gości. Co kilka dni drogą elektroniczną wysyła do ośrodka wytyczne, a co dwa tygodnie przyjeżdża osobiście. W diecie zakazane słodycze i biała mąka, a owoców nie można więcej spożyć niż 30 deko. Wg dietetyków, potrawy muszą być różnorodne, gdyż to hamuje apetyt. Ostatni posiłek serwowany jest o godz. 19 i zakazane jest podjadanie. Między posiłkami można spożyć wyłącznie sok z brzozy, który bardzo smakuje gościom, albo szklankę wody mineralnej.

Nieodzownym elementem kuracji jest terenoterapia, czyli codzienna dawka spacerów po górach. Pomiędzy wypadami a kefirem, stosowane są okłady z glinki, błota z Morza Martwego, alg, imbiru, masaże chińskie, bicze szkockie i kąpiele solankowe. Ze względu na przypadający we wrześniu ramadan, goście poprosili o specjalną dietę. - Już przygotowałam im zalecenia na ten okres: brązowy ryż, ciemnozielone warzywa, duszony drób i najwyżej trochę suszonych fig. Obiecali, że będą się trzymać reżimu - powiedziała Grzebyk-Arendarczyk.



Źródło: HoReCa.PL

Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com