TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2014-02-12 - Konkursy na EuroGastro 2014

18. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2014 to okazja do podniesienia umiejętności kulinarnych i rozwoju biznesu poprzez udział w konkursach, w których można zdobyć nagrody pieniężne w wysokości 10 tys. zł.

reklama


Pierwszy z nich to konkurs dla polskich eksporterów o nagrodę Ministra Gospodarki, a drugi to "Polska wołowina, wołowina z przyszłością". Na zgłoszenia pozostało trochę ponad tydzień.

Targi odbędą się w dniach 26-28 marca br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.

Konkurs dla polskich eksporterów

Organizatorem konkursu o nagrodę Ministra Gospodarki na najbardziej przedsiębiorczą firmę, eksportera i innowatora Targów EuroGastro 2014 jest firma MT Targi Polska, a Honorowy Patronat objęło Ministerstwo Gospodarki. Zwycięzcy otrzymają nagrody pieniężne, za pierwsze miejsce 10 tys. zł oraz 5 tys. zł za drugie. Termin zgłoszeń upływa 21 lutego br.

Konkurs skierowany jest do polskich wystawców Targów EuroGastro 2014, którzy prowadzą działalność eksportową i ich produkty mogą konkurować na rynkach zagranicznych. Do udziału mogą być zgłaszane wyroby stosowane w szeroko pojętej branży gastronomicznej, muszą się jednak charakteryzować nowoczesną technologią, funkcjonalnością, walorami ekonomicznymi, zgodnością z wymogami technicznymi produktów dla gastronomii oraz efektami bądź potencjałem eksportowym.

Promocja polskiej wołowiny

Kolejnym konkursem jest konkurs kulinarny "Polska wołowina, wołowina z przyszłością" organizowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni. Konkurs realizowany będzie w pięciu etapach. Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 24 lutego br.

W finale konkursu, który odbędzie się w trzecim dniu Targów EuroGastro 2014, weźmie udział 6 zespołów wybranych przez Jury Konkursowe. Zwycięskiemu zespołowi przyznana zostanie nagroda 10 tys. zł, za drugie miejsce 6 tys. zł, a za trzecie 4 tys. zł.

Zadanie konkursowe polegać będzie na samodzielnym opracowaniu przepisów. Dania mają składać się z przekąski zimnej i dania głównego z uwzględnieniem obowiązkowych produktów konkursowych, tj. zrazowej dolnej, zrazowej górnej, łopatki, krzyżowej, żeberek, szpondra oraz rozbratla. Do przyrządzania potraw będzie wykorzystywana polska wołowina wysokiej jakości, w szczególności certyfikowana QMP.

Celem konkursu jest promocja polskiej wołowiny, w szczególności certyfikowanej znakiem "Dobra Wołowina QMP". System QMP (Quality Meat Program) stanowi zbiór zasad, które określają cały proces produkcji mięsa wołowego, od wskazania ras bydła na najlepsze mięso, po sposób jego pakowania i oznakowania. System został stworzony przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego i w 2008 roku uznany przez Ministerstwo Rolnictwa za oficjalny krajowy system jakości żywności.

Informacje o zgłoszeniach do konkursów znajdują się na stronie eurogastro.com.pl

Dla przedstawicieli branży, którzy dokonają rezerwacji przez Internet przewidziana jest 50% zniżka na bilet wstępu.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com