TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Tradycyjny cienki chleb wypiekany w specjalnych piecach tonir został wpisany na listę UNESCO.
reklama
Instytucja pozytywnie rozpatrzyła wniosek o wpisania produktu na listę dziedzictwa. Z tą decyzją nie zgadzają się jednak kraje sąsiadujące z Armenią, czyli Turcja i Azerbejdżan. Warto dodać, że te trzy państwa nie żyją ze sobą w przyjacielskich stosunkach. Ministrowie kultury każdego z tych państw uważają, że lawasz jest akurat ich tradycyjnym produktem.
UNESCO przychyliło się do wniosku Armenii, ponieważ lawasz odgrywa w społeczeństwie bardzo duże znaczenie. Wypieka się go w każdej piekarni i podaje niemal do wszystkich potraw. Dodatkowo tradycyjny chleb używany jest też w uroczystych ceremoniach. "Pieczywo wykorzystywane jest w ormiańskiej ceremonii zaślubin. Panna młoda ma przerzucony przez ramię specjalnie wypiekany z tej okazji lawasz. Wypiek ma ogromne znaczenie w kulturze Armenii." - zapewniła właścicielka jednej z restauracji w Erywaniu, Nune Shahramanyan.
Co ciekawe lawasz jest też popularny w Iranie, Gruzji oraz Indiach.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami