TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2014-12-05 - Ormiański lawasz na liście UNESCO

Tradycyjny cienki chleb wypiekany w specjalnych piecach tonir został wpisany na listę UNESCO.

reklama


Instytucja pozytywnie rozpatrzyła wniosek o wpisania produktu na listę dziedzictwa. Z tą decyzją nie zgadzają się jednak kraje sąsiadujące z Armenią, czyli Turcja i Azerbejdżan. Warto dodać, że te trzy państwa nie żyją ze sobą w przyjacielskich stosunkach. Ministrowie kultury każdego z tych państw uważają, że lawasz jest akurat ich tradycyjnym produktem.

UNESCO przychyliło się do wniosku Armenii, ponieważ lawasz odgrywa w społeczeństwie bardzo duże znaczenie. Wypieka się go w każdej piekarni i podaje niemal do wszystkich potraw. Dodatkowo tradycyjny chleb używany jest też w uroczystych ceremoniach. "Pieczywo wykorzystywane jest w ormiańskiej ceremonii zaślubin. Panna młoda ma przerzucony przez ramię specjalnie wypiekany z tej okazji lawasz. Wypiek ma ogromne znaczenie w kulturze Armenii." - zapewniła właścicielka jednej z restauracji w Erywaniu, Nune Shahramanyan.

Co ciekawe lawasz jest też popularny w Iranie, Gruzji oraz Indiach.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com