TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-03-25 - Odkrywamy nowe talenty kulinarne

27 kwietnia 2013 r. w Hotelu Słoneczny Młyn**** w Bydgoszczy, zrzeszonym w sieci Polish Prestige Hotels & Resorts, odbędzie się druga odsłona Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Trendy Chef 2013. Konkurs ten otrzymał nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2013, jest również popierany przez wiele stowarzyszeń kucharskich i cukierniczych w Polsce i za granicą.

reklama


Konkurs jest znakomitą okazją do zobaczenia w akcji kulinarnych mistrzów, a także do wzięcia udziału w pokazach kulinarnych wybranych firm gastronomicznych. Trendy Chef kierowany jest w szczególności do: szefów kuchni, kucharzy, osób związanych z szeroko pojętym hotelarstwem, a także do wszystkich tych, którzy interesują się nowoczesnymi trendami kulinarnymi.

Wśród celów, jakie stoją przed drugą odsłoną konkursu, jest przede wszystkim kontynuacja osiągnięć jego ubiegłorocznej edycji. Konkurs ma m.in. odkrywać i prezentować nowe talenty kulinarne, a także promować kulinarne osobowości. Wymiana doświadczeń kulinarnych ma również przyczynić się do przybliżania tradycji kuchni polskiej oraz umiejętnego dostosowywania jej do standardów nowoczesności.

Konkurs oceniany będzie przez jury techniczne i jury degustacyjne. Jury techniczne będzie oceniać: prezentację potrawy i ogólne wrażenie, brak sztucznych dodatków zmieniających smak produktów, techniki użyte w trakcie przygotowania potrawy, estetykę wykonania dania końcowego, smak potrawy i smak własny produktu, smakowe zestawienie produktów, prawidłowy dobór dodatków, doprawienie zachowujące smak własny surowca, stopień trudności wykonania potrawy, innowacyjność dania, a także funkcjonalność potrawy w realnej karcie restauracyjnej. Za każdy z wymienionych elementów uczestnicy będą mogli otrzymać od 1 do 10 punktów.

Z kolei zadaniem jury technicznego będzie ocena: przygotowania produktów i sprzętu, podziału pracy, czystości pracy oraz czystości po jej zakończeniu, a także profesjonalizmu pracy (prawidłowa technika produkcji, zużycie produktu, prawidłowe zastosowanie obróbki technologicznej oraz zespołowość pracy). Jury techniczne może przyznać maksymalnie 40 punktów (od 0 do 5 za każdy z elementów).



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com