TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-08-10 - Będą wyższe kary w gastronomii

Główny Inspektorat Sanitarny zapowiada zwiększenie kar za nieprzestrzeganie wymogów higieniczno-sanitarnych w lokalach gastronomicznych. Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności jest w trakcie przygotowywania, do tego czasu właściciele restauracji, barów i innych punktów gastronomicznych mogą spodziewać się wysokich kar pieniężnych za stosowanie niedozwolonych praktyk.

reklama


Przemysław Biliński, szef GIS jest za tym, by w przypadku wykroczeń o wysokim stopniu szkodliwości oraz często popełnianych, przyznawać mandat w wysokości od 1 tys. zł. nawet do 5 tys. zł. oraz grzywnę do 50 tys. zł. Jego zdaniem należy też doprecyzować przepisy ustawy, aby umożliwić inspektorom indywidualne podejście do każdego obiektu. Pracę inspektorów ułatwiłoby ustalenie wysokości kar w widełkach określonych kwotowo. Można by tez stosować zasadę, że duże podmioty płacą wyższe kary, niż małe.

Tak wysokich kar za nieutrzymywanie czystości jeszcze nie było. Zdarzały się mandaty przewyższające nawet 30-krotnie przeciętne wynagrodzenie, ale za innego typu naruszenia, jak np. złe oznakowanie produktu, czy brak rejestracji zakładu.

Według danych GIS 95% placówek działa prawidłowo. Kluczem jest eliminacja lokali gastronomicznych, które stwarzają największe zagrożenie dla zdrowia konsumentów.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com