TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-11-14 - Restauracja na lodowcu święci sukcesy

Położona 3000 m n.p.m. restauracja dba o swoich klientów na dosłownie najwyższym poziomie. Trudności z zaopatrzeniem, temperaturą i warunkami atmosferycznymi nie przeszkadzają lokalowi w święceniu kulinarnych trumfów.

reklama


Zdolności szefa kuchni Davida Kostnera oraz jego zespołu został doceniony. Restauracja Schaufelspitz, położona na lodowcu Stubai, po raz kolejny otrzymała od przewodnika kulinarnego Gault Millau 14 punktów. Dzięki temu zachowała czapkę kucharską przyznaną w poprzednim roku.

W najnowszym wydaniu przewodnika Gault Millau doceniono przystawki i dania główne serwowane przez restaurację. Za najlepsze uznano czekoladową tartę z tonkowcem wonnym i daktylami oraz lody karmelowo -bananowe. W opinii krytyków na uznanie zasługuje też jakość i elegancki wystrój górskiej restauracji.

Szef kuchni Schaufelspitz, David Kostner, jest zadowolony z otrzymanego wyróżnienia. Zwrócił uwagę na fakt, że w restauracji znajdującej się na tak dużej wysokości, trudniej jest utrzymać odpowiednie standardy niż w dolinie. "Pomijając wyzwanie logistyczne związane z transportem na górę luksusowych produktów, przy tych wszystkich zmianach temperatury, dodatkową trudnością jest obliczenie wykorzystania zapasów, co jest bezpośrednio zależne od warunków pogodowych. Dodatkowo podczas gotowania należy uwzględnić wysokość nad poziomem morza oraz zmianę ciśnienia powietrza." - zauważa

Manfred Unterkirchner, dyrektor ds. gastronomii na lodowcu Stubai dodaje - "Nie jest łatwo założyć tego typu restaurację w ośrodku narciarskim, a co dopiero na wysokości blisko 3000 m. Nam się udało. Oczekiwania gości są tu zupełnie inne niż w klasycznej restauracji w dolinie, a więc i nasi pracownicy muszą posiadać specjalne cechy i umiejętności. Jesteśmy dobrze przygotowani, co potwierdza duża liczba stałych klientów."

Lokal Schaufelspitz na stacji Eisgrat na lodowcu Stubai -największym lodowcowym ośrodku narciarskim w Austrii -został otwarty w 2012 roku. W założeniu pomysłodawców przedsięwzięcia, chciano zrealizować pojęcie "jakości" w gastronomi górskiej. Docenił to przewodnik Gault Millau, który po raz drugi wyróżnił Schaufelspitz.

Krytykom spodobały się stylowe pomieszczenia nawiązujące do alpejskiego regionu. O specyfice miejsca świadczy wystrój z limbowego drewna oraz przytulny kominek. Restauracja może pomieścić jednocześnie 55 gości, którzy dzięki kuchni otwartej na salę mogą podziwiać kunszt kulinarny zespołu Davida Kostnera. Atrakcją miejsca jest także osłonięty od wiatru, słoneczny taras z krzesłami przykrytymi jagnięcym futrem. Rozpościera się z niego wspaniały widok na góry.

Do przygotowania potraw David Kostner wykorzystuje regionalne produkty oraz miÄ™dzynarodowe specjaÅ‚y. W menu można wiÄ™c znaleźć takie przysmaki, jak tutejszy miÄ™kki, wÄ™dzony ser kozi, czarnÄ… Å›winiÄ™ iberyjskÄ…, oraz klasyczne dania w nowej odsÅ‚onie. Do specjalnoÅ›ci zakÅ‚adu należy Stubaier Schaufelspitz (comber z sarniny z warzywami) czy “Speckknödel" wedÅ‚ug autorskiego przepisu Kostnera (pyzy z chleba z dodatkiem wÄ™dzonego boczku). Nie brakuje też ciekawych deserów, których dobrym przykÅ‚adem jest tarta z owocami marakui i sorbetem imbirowym. Lokal ma w karcie dÅ‚ugÄ… listÄ™ win: od austriackich, przez klasyczne gatunki, aż po rzadkie marki.

Restauracja Schaufelspitz już po raz trzeci zaprasza też na wieczór smakosza - Dine & Wine, który odbędzie się 11 stycznia 2014 r. Szef kuchni i jego zespół zaserwują 6-daniowe menu. Uzupełnieniem uczty będą wina specjalnie dobrane do potraw.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com