TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Okres wakacji to czas wzmożonej pracy właścicieli restauracji i lokali gastronomicznych, szczególnie w miejscowościach o charakterze typowo wypoczynkowym. W okresie miesięcy wakacyjnych muszą się oni liczyć ze zwiększoną niż dotychczas liczbą kontroli inspektorów sanepidu.
reklama
Od początku sezonu w samym tylko Zachodniopomorskiem skontrolowano ponad 1200 lokali. W sumie w województwie jest przeszło 900 punktów gastronomicznych, o 1000 więcej niż przed rokiem.
Jak podkreśla rzecznika szczecińskiego sanepidu, Magdalena Kapłan - jest lepiej niż w ubiegłym roku.
Mimo to, w niektórych ośrodkach nie obeszło się bez kłopotliwych dla turystów zatruć pokarmowych. W czterech ośrodkach wczasowych w województwie odnotowano łącznie 89 osób. W czterech przypadkach konieczna była hospitalizacja.
Sanepid apeluje do turystów, by wszelkie niepokojące sygnały dotyczące braku przestrzegania zasad higieny zgłaszali do powiatowych oddziałów inspekcji.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami