TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-10-10 - Norge & Food Service Chefs Competition - rusza pierwsza edycja

Tematem pierwszej edycji konkursu Norge & Food Service Chefs’ Competition - 2011 Śledź Norweski będą owoce morza i norweskie ryby. Ideą imprezy jest sprowadzenie do Polski wzorców konkursów kulinarnych stojących na najwyższym światowym poziomie.

reklama


W jury zsiądą: Paweł Oszczyk, Robert Trzópek (szefowie kuchni), Magda Gessler (restauratorka), Maciej Nowak (krytyk kulinarny) oraz Geir Skeie - kulinarny mistrz świata, zwycięzca konkursu Bocuse d’Or 2009.

Umiejętności młodych kucharzy ocenią uznani mistrzowie kuchni z Polski i Norwegii. Eliminacje konkursu potrwają do 6 listopada br. Zwycięzca finału (28 i 29 listopada - Centrum Techniki Kulinarnej DoraM w Warszawie) odbędzie staż w restauracji prowadzonej przez Geir’a Skeie w Sandefjord w Norwegii.

Pierwsza edycja konkursu będzie nawiązywała do śledzia norweskiego. Jak tłumaczą organizatorzy, wybrano akurat tę rybę ze względu na otaczające ją kontrowersje. Choć śledź uznany jest za rdzennie polski, prawie całkowicie jesteśmy uzależnieni od jego importu.

Imprezę organizuje Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, której celem jest popularyzacja ryb z Norwegii na światowych rynkach oraz magazyn "Food Service" redagowany przez specjalistów ze świata gastronomii.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com