TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W dniach 6-9 czerwca we Wrocławiu odbędzie się piąta edycja festiwalu pt. "Europa na widelcu". Podczas imprezy będzie można skosztować potraw z blisko 20 krajów Europy. Motywem przewodnim będzie kuchnia wrocławska.
reklama
Imprezie towarzyszyć będzie jarmark, na którym wystawione do sprzedaży zostaną europejskie produkty regionalne. Na stołach rozstawionych na Rynku królować będą szparagi. 7 czerwca odbędzie się bowiem święto szparaga. Dolny Śląsk jest potentatem w produkcji szparagów, a także największym polskim eksporterem tych warzyw.
"To wielka, ale zapomniana nieco jarzyna, która w kulturze jest symbolem odradzania się życia po zimie. To moje ulubione warzywo, które niestety w Polsce nie cieszy się wielką popularnością. Wynika to m.in. z faktu, że ludzie nie wiedzą co robić ze szparagami. W trakcie festiwalu pokażemy jakie szparagi należy wybierać, jak je przygotowywać i gotować" - powiedział krytyk kulinarny Robert Makłowicz.
Najważniejszym punktem "Europy na widelcu" będzie biesiada, która odbędzie się 8 czerwca na wrocławskim Rynku. W menu znajdziemy dania kuchni austriackiej, bułgarskiej, chorwackiej, czeskiej, fińskiej, francuskiej, greckiej, hiszpańskiej, niderlandzkiej, irlandzkiej, niemieckiej, portugalskiej, rumuńskiej, rosyjskiej, słowackiej, ukraińskiej, węgierskiej, brytyjskiej i włoskiej. Serwować je będą m.in. Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
Podczas tegorocznej edycji biesiadnicy bÄ™dÄ… mogli poznać kuchniÄ™ dawnego i współczesnego WrocÅ‚awia. Do tradycyjnych potraw zaliczamy m.in. zupÄ™ orkiszowÄ… z drobiowymi klopsikami i Å›lÄ…skie niebo w gÄ™bie, a także crème brûlée ze szparagami. Kuchnia współczesna to zupa z milickiego karpia i warzyw oraz pierÅ› z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabÅ‚ek trzebnickich.
"Ludzie, którzy po wojnie przyjechali do Wrocławia przywieźli ze sobą różne tradycje kulinarne, ale przecież to miasto ma ponad 1000 lat i zderzały się tutaj bardzo różne kultury. Dlatego mamy tutaj do czynienia z przemieszaniem kuchni polskiej, niemieckiej, ale także czeskiej czy węgierskiej" - podkreślił dyrektor biura promocji miasta Paweł Romaszkan.
Festiwal zapoznaje nas nie tylko z dobrą kuchnią. Na imprezie posłuchamy także muzyki folkowej, m.in. zespołu Hrdza.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami