TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-07-30 - Jagnięcina z Podhala trafi na listę europejskich produktów tradycyjnych?

Być może podhalańska jagnięcina trafi na listę europejskich produktów tradycyjnych. To delikatne mięso jest coraz chętniej serwowane przez restauratorów i doceniane przez konsumentów.

reklama


Jagnięcina podhalańska może stać się trzecim, po oscypku i bryndzy, produktem z polskich Tatr, który znajdzie się na liście produktów tradycyjnych chronionych prawnie na całym terenie UE. Być może stanie się to już wkrótce.

Podczas gdy podhalańska jagnięcina od 25 lat zdobi stoły wielkanocne we Włoszech, w Polsce nie jest znana. - Nasz najlepszy produkt od lat wysyłamy za granicę, ale obserwujemy coraz większe zainteresowanie tym mięsem w Polsce - mówi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski.

Coraz częściej restauratorzy oraz sklepy z całej Polski pytają, głównie w okresie wielkanocnym, o podhalańską jagnięcinę. W górach organizowane są ponadto ogniska dla dzieci połączone z pieczeniem jagnięciny.

Jagnięcina podhalańska powstaje z jagniąt rasy Polskiej Owcy Górskiej oraz Cakiel. Zwierzęta hodowane są przy matkach, tradycyjnie w sposób niezmieniony od wieków. Wypas owiec odbywa się od końca kwietnia do początku października. Obejmuje hale zlokalizowane na obszarze pięciu Parków Narodowych: Gorczańskiego, Tatrzańskiego, Pienińskiego, Babiogórskiego i Magurskiego, parków krajobrazowych oraz tereny cenne pod względem przyrodniczym, objęte programem "Natura 2000".

Na niezwykły smak podhalańskiej jagnięciny mają wpływ rośliny, którymi żywią się zwierzęta. Są to między innymi gatunki lecznicze, których używano niegdyś w medycynie ludowej, bogate w magnez, cynk, selen, jod oraz lit.

W latach 80-tych ubiegłego wieku na Podhalu hodowano około 5 mln owiec. Teraz jest ich około 50 tys. sztuk. Zwiększenie popytu na jagnięcinę mogłoby przywrócić do życia wielkie hodowle owiec, które były niegdyś elementem tatrzańskiego krajobrazu.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com