TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Najlepsi polscy barmani spotkali się w Warszawie aby poznać najnowsze trendy, podszlifować swoje umiejętności i przekonać swoją koktajlową propozycją jurorów, że to właśnie oni zasługują na bilet do Szkocji.
reklama
Motywem przewodnim konkursu były cztery szkockie regiony, z których pochodzą malty tworzące whisky Ballantine’s. Highlands, Lowlands, Speyside i Islay - whisky produkowana w każdym z tych regionów ma swój szczególny charakter. Whisky malt z regionu Speyside są łagodne, słodkie, owocowe, drzewne. Region Highlands to whisky miodowe, korzenne, pikantne, orzechowe, lekko torfowe. Islay znana jest z whisky torfowych, dymnych, ostrych, słonych, żywicznych; w regionie Lowlands powstają zaś whisky słodowe, ziołowe, świeże, delikatne i kwiatowe.
W przypadku Ballantine’s Bartenders Challenge, barmani potraktowali whisky jako podstawę do przygotowywania koktajli. Musieli stworzyć takie kompozycje, które uwypuklą i skomponują się z aromatem złocistego, szkockiego trunku.
Barmani rozpoczęli swoje zmagania od degustacji wszystkich roczników whisky Ballantine’s oraz profesjonalnych warsztatów koktajlowych poprowadzonych przez czterech miksologów z Londynu i czterech z Polski. Później przyszedł czas na grupowe zawody koktajlowe. Uczestnicy podzieleni na pary mieli przed sobą wymagające zadanie - przygotowanie dwóch porcji koktajlu, który najlepiej odpowiadał aromatom wylosowanego przez nich regionu.
Cztery najlepsze pary wzięły udział w wielkim finale, który odbył się w sekretnym, nie otwartym jeszcze miejscu - Karowej 31. Finaliści startując już indywidualnie losowali jeden z czterech klasycznych koktajli na bazie whisky, a później musieli go przygotować i dopasować do specyfiki aromatów jednego z wybranych przez nich regionów. W gronie 4 finalistów, którzy wyruszą do Szkocji, aby poznać tajniki produkcji whisky Ballantine’s znaleźli się:
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami