TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Gigantyczny oscypek wykonany w Żywcu waży 11,5 kg i na jego wykonanie zużyto 140 litrów mleka. Ser ma trafić do Księgi rekordów Guinnessa.
reklama
Pomysłodawcami wykonania takiego oscypka byli muzycy ze znanej folkowej Kapeli Pieczarków.
- Chcemy promować ten pyszny góralski ser i podtrzymywać tradycję jego wytwarzania. Dzisiaj młodzi ludzie coraz częściej wyjeżdżają za granicę, więc w przyszłości określenie "baca" może zniknąć z naszego słownictwa. Nie można do tego dopuścić - mówi Paweł Pieczarka.
Rok temu na Hali Robaczej wykonano pierwszy wielki oscypek, który ważył 7,3 kg. W tym roku w Oscypek Fest postanowiono pobić ten rekord. Zbudowano bacówkę z wielkim paleniskiem, ustawiono w niej potężne puciery do wyrabiania sera. Ciężkie zadanie miał baca Adam Gruszka, który w wielkim kotle zagrzał 140 litrów mleka i dodał podpuszczki, żeby mleko się zsiadło, a następnie zaczął ugniatać ser.
Ugnieciony ser został włożony do wielkiej formy o średnicy 25 cm i długości blisko pół metra. - Przez trzy dni robiłem ją z olchowego drewna - mówił Jan Pieczarka, ojciec Pawła.
Wieczorem nastąpiło ważenie oscypka. Wynik zaskoczył nawet organizatorów.
- Ser waży aż 11,5 kg! Rekord został pobity i zostanie wpisany do Księgi rekordów Guinnessa - mówi Edyta Kwapich z Koalicji Marek Ziem Górskich, która patronowała całemu przedsięwzięciu.
Megaoscypek będzie narazie leżał w wodzie z solą, żeby nabrać trwałości. Następnie czeka go długie wędzenie. Gdy będzie już gotowy, zostanie wystawiony na charytatywną licytację.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami