TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-06-18 - Nasze Kulinarne Dziedzictwo - finał konkursu już w niedzielę

Wojewódzki finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbędzie się w najbliższą niedzielę w skansenie Muzeum Wsi Kieleckiej - Parku Etnograficznym w Tokarni. Wśród świętokrzyskich specjałów, które będą walczyły o miano najlepszego produktu żywnościowego znalazły się między innymi szynka zBroniny, chleb wąchocki, gumułki koprzywnickie orazśliwowica zPiestrzca. Łącznie do konkursu stanie około 50 rarytasów.

reklama


Przedsięwzięcie ma na celu promocję regionalnych produktów żywnościowych, których receptura oraz sposób wytwarzania nie zmieniły się mimo upływu wielu lat. To także sposób na ocalenie ich od zapomnienia.

Jurorami będą członkowie krajowej kapituły konkursu - przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego iLokalnego. Produkty zostaną poddane ocenie w czterech kategoriach: wyroby pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje i inna wytwórczość.

W trakcie imprezy wystąpią Kapela Świętokrzyska izespół folkowy Góralska Hora. Odbędzie się ponadto pokaz obrzędowy "Wesele wójtowej córki" autorstwa zespołu Leśnianie, a także warsztaty wymierających zawodów rzemieślniczych oraz prezentacja regionalnych strojów ludowych.

Podczas jarmarku produktów regionalnych turyści będę mogli spróbować między innymi zalewajki świętokrzyskiej czy gęsich żołądków zRakowa. Nie zbraknie również miodu, serów, wędlin, ekologicznych przetworów czy też świeżych owoców wprost zSandomierszczyzny.

Organizatorami finału wojewódzkiego konkursu "Smaki Regionów" są Urząd Marszałkowski wKielcach, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wModliszewicach orazMuzeum Wsi Kieleckiej.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com