TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-11-08 - Polskie wino restauracyjnym przebojem?

Wino serwowane do posiłku może doskonale dopełnić smak potrawy. Restauratorzy włączają więc do swej oferty wina włoskie, francuskie, czy hiszpańskie. Czy uznaniem klientów mogą się jednak cieszyć wina polskie?

reklama


Z początkiem listopada sieć Qubus Hotel zdecydowała się wprowadzić do swoich 14 restauracji dodatkową kartę win polskich. Proponowane produkty są ciągle jeszcze mało znane na rynku winiarskim, ale grono miłośników win polskich rośnie.

"Naszym gościom zawsze proponujemy najwyższej jakości produkty. Bardzo ważne jest też dla nas promowanie lokalnych firm, dlatego postanowiliśmy wprowadzić do naszej oferty właśnie polskie wina. Zostały one starannie wyselekcjonowane spośród wielu propozycji krajowych winnic. Choć ich możliwości produkcyjne nie są jeszcze imponujące, to właściciele winnic zwracają szczególną uwagę na jakość win i przede wszystkim są pasjonatami winiarstwa" - zapewnia Wojciech Cimoch Specjalista ds. Restauracji w sieci Qubus Hotel. "Przygodę z polskimi winami zaczęliśmy już rok temu. Przez ten czas przekonaliśmy się, że mamy do czynienia z produktami bardzo wysokiej jakości, porównywalnej z najbardziej znanymi światowymi markami win. Wybrane propozycje będą też idealnym uzupełnieniem oryginalnych potraw, które serwujemy w naszych restauracjach" - dodaje Cimoch.

Obecnie w karcie win znaleźć można m.in. wytrawnego i półwytrawnego 100% Rieslinga oraz wino ze szczepu Saphira. Ciekawostką jest też wino ze szczepu Marechal Foch. trunki są gładkie i przyjemne w smaku. Białe nie uderzają zbytnią kwasowością, a czerwone zaskakują łagodnymi taninami i bogatym bukietem. Wina można z powodzeniem łączyć z potrawami kuchni polskiej.

"Uważam, że polski rynek winiarski za kilka lat może osiągnąć znakomite wyniki sprzedażowe w gastronomii, szczególnie hotelowej. Widzimy bowiem duże zainteresowanie gości zagranicznych lokalnymi produktami. Jeśli zatem polska branża winiarska będzie nadal zmierzała w tym kierunku może znacznie zbliżyć się do poziomu jaki osiągnęła przed wojną. Wtedy polskie winiarnie były znaczącymi producentami wina w Europie Środkowej" - twierdzi Wojciech Cimoch.

Qubus Hotel proponuje swoim gościom oprócz wypoczynku także 14 restauracji. Wszystkie zlokalizowane są w centrach polskich miast. Miejsca te są wybierane przez gości na organizację przyjęć okolicznościowych oraz spotkań firmowych.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com